Noi plafoane pentru apelurile fixe și mobile

Începând cu data de 15 mai 2019, tarifele pentru apeluri fixe și mobile efectuate către orice țară din interiorul Spațiului Economic European vor fi plafonate. Noile tarifele nu vor depăși depăşi 0,19 euro, fără TVA, pentru un minut, respectiv 0,06 euro pentru un SMS.

Anunțul a fost făcut de Autoritatea Națională  pentru Administrare și Reglementare în Comunicații. Aria de aplicare a acestor plafoane este identică cu cea a regulamentului european “Roam like at home”.

“Mai exact, tarifele plafonate pentru convorbirile internaţionale se aplică în statele Uniunii Europene, plus Norvegia, Islanda şi Liechtenstein. De asemenea, acestea sunt valabile şi pe anumite teritorii europene `îndepărtate’, respectiv în Guyana Franceză, în insulele Guadelupa, Martinica, Mayotte, Reunion, Saint-Martin (numai partea insulei care aparţine de Franţa), Azore, Madeira şi Canare, în insulele Ĺland”, a precizat Autoritătea Națională pentru Administrare și Regementare în Comunicații.

Plafoanele menționate se aplică doar apelurilor şi mesajelor text către numere din Spațiului Economic European care sunt tarifate în funcţie de consumul efectiv, nu şi celor care sunt incluse în abonamente/(extra)opţiuni deja achiziţionate. Însă, după epuizarea minutelor sau SMS-urilor incluse, tariful aplicabil trebuie să respecte plafonul reglementat.

În ceea ce priveşte apelurile sau SMS-urile către numere din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, respectiv către numere din Gibraltar, aplicarea noilor tarife depinde de evoluţia negocierilor privind Brexit-ul.

Preţurile ridicate pentru comunicaţiile în interiorul UE reprezintă un obstacol în calea funcţionării pieţei interne, deoarece acestea descurajează căutarea şi achiziţionarea de bunuri şi servicii de la un furnizor situat într-un alt stat membru.

“Prin urmare, a fost necesar să se stabilească limite specifice şi proporţionale la preţul pe care furnizorii de servicii de comunicaţii interpersonale accesibile publicului bazate pe numere îl pot percepe consumatorilor pentru comunicaţii în interiorul UE pentru a elimina astfel de preţuri ridicate”, a menționat  Autoritătea Națională pentru Administrare și Regementare în Comunicații.

Începând cu data de 15 mai 2019, noile plafoane
plafoanele pentru comunicaţiile în interiorul UE sunt valabile pentru o perioadă de 5 ani.

Redactor: Mihaela Țânțaru