Noi oportunități pentru cei care n-au luat BAC-ul

„Introducerea posibilităţii de a pregăti absolvenţii de clasa a XII-a, care nu au promovat Bacalaureatul, prin meditaţii instituţionalizate, care pot fi organizate în licee sau instituţii de învăţământ superior. Pentru prima dată li se acordă sprijin concret acestor elevi. Plata profesorilor va putea fi asigurată fie din finanţarea de bază, fie din alte surse de finanţare, precum programe pe fonduri structurale accesate de Ministerul Educației Naționale.” Este prevederea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 49/2014 , publicată în Monitorul Oficial al României nr. 486 din data de 30 iunie,

O idee asemănătoare a fost introdusă la malul mării, încă din anul 2012. Este vorba despre o formă de învățămînt vocațională integrată în cadrul Universității Maritime din Constanța. Colegiul le oferă oportunitatea celor care vor să navige să urmeze cursuri timp de doi ani de zile, pe cele două specializări de Electromecanică şi Navigaţie. Această alternativă de învățămînt le oferă celor interesați posibilitatea de a intra în contact direct cu domeniul de activitate pentru care vor să se pregătească. Cei care se hotărăsc să își continue studiile în domeniul respectiv, au posibilitatea , ulterior, de a se înscrie la una din specializările din cadrul Facultății de Drept și Administrație Publică.

Această măsura legislativă capată rolul de a crea locuri de muncă în țară și a deschide noi oportunități pentru o categorie de elevi mai puțin favorizată pînă acum în România.

Reporter: Andreea Barbu ; Imagine: Bogdan Grigorescu