Noi membri în Parlamentul European

Legislativul european s-a reunit în sesiune plenară la Strasbourg. Numele noilor eurodeputaţi ale căror mandate au început la 1 februarie, au fost citite în Parlamentul European.

Tot cu acest prilej, au fost rostite și numele foştilor deputaţi europeni din Regatul Unit, care şi-au pierdut funcţia odată cu ieşirea acestei ţări din Uniunea Europeană.

Întreaga listă a fost anunțată de către vicepreşedinta Parlamentului European. Ea a anunţat şi schimbările corespunzătoare survenite în componenţa comisiilor europarlamentare permanente.

Dintre cele 73 de locuri în Parlamentul European care au fost deţinute de Marea Britanie şi rămăse vacante, 27 au fost redistribuite ţărilor care erau subreprezentate, iar 46 vor fi rezervate pentru potenţiale viitoare extinderi ale UE.

Comparativ cu situaţia ante-Brexit, Spania și Franța au câte cinci noi eurodeputaţi, în timp ce Italia a obținut alte trei mandate iar Irlanda beneficiază acum de două locuri în plus. Șapte state europene, respectiv Austria, Croaţia, Polonia, Slovacia, Finlanda şi Suedia, au câte un eurodeputat mai mult față de perioada anterioară Brexit-ului. În aceeași situație se află și România.Ţările de Jos au trei eurodeputaţi în plus, dar numele lor nu au fost citite în plen, aceştia nefiind prezenţi.

La 29 ianuarie, Parlamentul European a ratificat acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană şi din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice.

În calitate de cetăţeni ai unei ţări terţe, britanicii nu vor mai putea pretinde posturi de funcţionari la Bruxelles. Aceia dintre ei care au obţinut o dublă naţionalitate vor putea rămâne în funcţii. În schimb, Regatul Unit, al doilea contributor net la bugetul Uniunii Europene, după Germania, va continua să plătească până la finalul perioadei de tranziţie, stabilit pentru 31 decembrie 2020.

Libera circulaţie se va aplica până la finalul lunii decembrie a acestui an. Detaliile drepturilor reciproce vor fi negociate după Brexit.

Redactor: Mihaela Țânțaru