Noi măsuri pentru reducerea accidentelor rutiere

La reducerea numărului accidentelor s-au gândit și autoritățile de la noi, în momentul în care au pus în discuție adoptarea de noi măsuri. Acestea se referă la școlile de șoferi și, implicit, la viitorii conducători auto.

Pentru a reduce rata mortalității pe șosele, autoritățile au găsit o modalitate, aceea de a sancționa, într-un fel, școlile de șoferi care nu dau randament. Mai concret, o astfel de școală ar putea fi închisă, dacă elevii acesteia nu vor lua examenul auto în proporție de cel putin 40%. Și asta nu e tot. Autovehiculele implicate în accidente grave vor trece în mod obligatoriu printr-o inspecție RAR, după reparații.  Reprezentanții Ministerului Transporturilor sunt de părere că aceste măsuri sunt vor reduce considerabil numărul accidentelor, în condițiile în care țara noastră se situează pe locul 2 la nivel european, într-un top al accidentelor mortale pe șosele.

Tot din această cauză, autoritățile vor inspecta infrastructura și vor introduce cursuri obligatorii de educație rutieră înca de la gradiniță, pe lângă sancțiunile ce vor fi aplicate școlilor de șoferi.

“Responsabilizăm școala de șoferi, va exista o limită de promovabilitate în ceea ce privește acreditarea. Va fi de 40%”, susține Mihai Tamaian, secretar de stat in Ministerul Transporturilor.

Tot el susține că, atât șoferii români, cât și cei europeni, au un comportament dezastruos la volan. Potrivit studiului Consiliului European pentru Siguranța în Trafic, există trei obiceiuri periculoase ale șoferilor care fac cele mai mari accidente. Este vorba despre consumul de alcool, condusul fără centura de siguranță și viteza prea mare.

Redactor: Daniel Albu