Noi măsuri pentru protecția pacientului

Guvernul a aprobat  o Ordonanță de Guvern prin care se asigură accesul pacienților la tratament medicamentos și la servicii farmaceutice de calitate. Actul normativ vizează o serie de măsuri pentru protecția pacientului precum și  sancțiuni care se vor aplica unităților farmaceutice în cazul eliberării de medicamente fără preț de producător.

Actul normativ aprobat de Guvern are ca principal scop protejarea pacientului și furnizarea unor servicii farmaceutice de calitate de către unitățile responsabile. De asemenea, sunt prevăzute sancțiuni pentru unitățile farmaceutice care nu dețin autorizație de funcționare emisă de Ministerul Sănătății în conformitate cu prevederile legale pentru vânzarea şi eliberarea on line a medicamentelor care se eliberează fără prescripţie medicală. Unitățile farmaceutice nu vor avea voie să practice prețuri cu amănuntul mai mari decât cele aprobate de Ministerul Sănătății și nici să elibereze medicamente fără preț de producător.

O altă prevedere se referă la inspecția de autorizare a unităților farmaceutice care până în prezent era realizată de Ministerul Sănătății. De acum sarcina va trece în perimetrul Direcțiilor de Sănătate Publică.

Ministerul Sănătății va elabora normele de aplicare a Ordonanței de Guvern, în termen de 60 de zile de la data publicării actului normativ în Monitorul Oficial al României.

Redactor: Alexandra Panait