Noi dezvăluiri în dosarul cocainei din Marea Neagră

Dosarul cocainei din Marea Neagră continuă periplul dezvăluirilor care șochează opinia publică. Şeful Poliţiei Române, chestorul Ioan Buda, a anunţat, luni, că va sesiza Parchetul pentru neglijenţă în serviciu. Măsura îl vizează pe şeful de la crimă organizată şi antidrog Tulcea.

Acesta este învinuit de gestionarea necorespunzătoare a cazului drogurilor ajunse la malul Mării Negre în luna martie.

În urmă cu câteva zile, conducerea Poliției Române a anunțat că a dispus demararea unui control intern în vederea stabilirii modalității de intervenție a agenților din Tulcea în cazul capturii de cocaină din Marea Neagră.

“Cu privire la captura din acest an, de pe litoralul românesc, s-au făcut cercetări de către D.I.I.C.O.T. şi Poliţia Română, care s-au soldat cu dispunerea de către instanţă a măsurii arestului preventiv, pe numele a doi cetăţeni sârbi. În ceea ce priveşte modul de acţiune anterior sesizării unităţii de parchet, conducerea Poliţiei Române a dispus efectuarea de verificări, prin Direcţia de Control Intern, pentru stabilirea modului de intervenţie a poliţiştilor.”, a precizat Poliţia Română.

Ancheta inițiată de procurorii DIICOT a condus la arestarea preventivă a doi cetățeni sârbi pentru trafic de droguri de mare risc și constituirea unui grup infracțional organizat.

”Aceştia au încărcat aproximativ 30 de saci de rafie de culoare albă cu pachete de cocaină din autoutilitara Opel în autotrenul inculpatului (…), însă după ce au terminat de transferat întreaga cantitate, între cei doi s-a iscat o neînţelegere (cel mai probabil realizând că în autoutilitară era doar jumătate din cantitatea preconizată, s-au temut că li se va imputa lipsa celeilalte jumătăţi, inculpaţii neştiind la acel moment că o parte din droguri fusese pierdută pe plaja satului Sf. Gheorghe) şi au transferat din nou toţi sacii cu cocaină din remorca autotrenului în autoutilitară”, se arată în rechizitoriul procurorilor DIICOT.

Cei doi sârbi au fost depistați pe teritoriul României. Unul dintre ei a fost prins în data de 23 martie pe raza județului Prahova, în localitatea Bușteni, în timp ce se afla la volanul unui autotren înmatriculat în Serbia.  Cea de-a doua persoană reținută a fost  identificată o zi mai târziu, în județul Mehedinți, la punctul de trecere al frontierei Porţile de Fier II, fiind pasager într-o maşină cu alți cetățeni sârbi.

În luna martie, peste o tonă de cocaină a fost descoperită, în interiorul unei bărci de pe malul Mării Negre, în Sfântu Gheorghe.

“DIICOT Tulcea a fost sesizat că miercuri, 20 martie, pe raza unei localităţi din judeţul Tulcea, dintr-o dubiţă înmatriculată în România a fost pierdut, cu ocazia manipulării, un pachet ambalat ce conţinea un kilogram de cocaină. Puritatea era de circa 90%. Apoi au fost făcute investigaţii specifice privind traseul mărfii. Vineri, 22 martie, pe malul Mării Negre a fost indentificată o barcă răsturnată, iar pe mal şi în barcă erau mai multe pachete”, a explicat Felix Bănilă, procurorul – şef al DIICOT.

Acesta a mai adăugat că rostogolirea ambarcațiunii cu droguri a fost accidentală. Din cauza purității ridicate, întreaga captură de cocaină urma să fie triplată. Estimările efectuate au stabilit că valoarea drogurilor se ridică la aproximativ 300 de milioane de euro. România era doar țară de tranzit pentru cocaina descoperită și aceasta urma să părăsească teritoriul statului pe cale rutieră.

Redactor: Mihaela Țânțaru