Noi atacuri teroriste zguduie Europa

Faimoasa arteră pietonală Rambla, din Barcelona, a fost lovită de un atac terorist sângeros. Atentatorul a intrat cu o furgonetă, fără milă, în mulțimea de oameni care se bucura de o seară relaxantă pe bulevardul Capitalei Cataloniei.

Două noi atentate teroriste au zguduit întreaga Europă. De această dată, în Barcelona-Spania. În primul dintre ele,  o furgonetă albă, cu cinci persoane la bord, a intrat, joi, în mulțimea de pietoni, aflați pe bulevardul Rambla,din capitala Catalană. În urma incidentului, 14 persoane au murit iar alte 130 au fost rănite. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe,  printre răniți se numără și trei cetățeni români. Presa spaniolă scrie că autorul atentatului a părăsit zona. Primul suspect, nominalizat de anchetatori, a fost  Driss Oukabir, un tânăr marocan. Pașaportul său a fost găsit în vehiculul folosit în producerea atentatului. La scurt timp după ce și-a văzut fotografia în presă,  s-a predat polițistiilor și a declarat faptul că actul i-ar fi fost furat de către fratele său. Cel din urmă ar fi folosit actul pentru a închiria duba folosită în masacrul produs.  În urma audierii, polițistii l-au identificat pe adevăratul autor, Moussa Okabir, un adolescent de 17 ani.  Acesta, într-un schimb de replici, ar fi susținut faptul că, dacă ar fi „stăpânul lumii, ar ucide toți infidelii și ar lăsa să trăiască doar musulmani”.

Un al doilea atentat a avut loc în orașul Cambrils, la circa 120 de kilometri de sud-vestul Barcelonei. Un alt autovehicul, cu alte 5 persoane la bord, a pătruns cu viteză într-un grup de pietoni, rănind șapte persoane, printre care și un polițist. Poliția spaniolă a anunțat, joi noaptea, că ocupanții autovehiculului au fost uciși.

Premierul spaniol, Mariano Rajoy și-a întrerupt concediul, întorcându-se în metropola catalană,  pentru a coordona modul de intervenție a autorităților. Acesta a anunțat 3 zile de doliu.Drapelele naționale sunt coborâte în bernă până duminică la miezul nopții.

Acesta este al optulea atac din Europa, comis cu ajutorul unui autovehicul. Seria a început cu atacul de la Nisa, considerat a fi cel mai sângeros atac din istoria Continentului.

Redactor: Lavinia Barbu