Noi acuzații americane la adresa Chinei

O nouă escaladare a tensiunilor deja puternice între Washington şi Beijing pe tema pandemiei de COVID-19! Statele Unite acuză în mod public China de faptul că încearcă să pirateze cercetarea americană cu privire la elaborarea unui vaccin împotriva noului coronavirus.

Avertismentul oficial a fost făcut miercuri de către FBI şi agenţia însărcinată cu securitatea cibernetică din cadrul Departamentului Securităţii Interne.

“Încercările Chinei de a viza aceste sectoare reprezintă o ameninţare gravă pentru răspunsul ţării noastre la COVID -19. Sănătatea, industria farmaceutică şi cercetarea care lucrează pentru răspunsurile la COVID -19 trebuie să fie conştiente de faptul că sunt primele ţinte ale acestei activităţi şi să ia măsurile necesare pentru a-şi proteja sistemele.”, au avertizat, prin intermediul unui comunicat, organismele citate.

FBI precizează că, cităm: ”anchetează” cu privire la ”actori cibernetici și infomatori netradiţionali afiliaţi Republicii Populare China”, pe care-i suspectează de faptul că vor să fure elemente protejate de propritatea intelectuală în legătură cu cercetarea unui vaccin, a unor tratamente, dar şi la teste de depistare a bolii, care a ucis 295.000 de oameni în lume, dintre care 83.200 în Statele Unite. Este vorba despre hackeri, dar şi despre cercetători şi studenţi, care, potrivit Administraţiei Trump, sunt activaţi pentru a fura informaţii de la institute universitare şi laboratoare publice în care muncesc. Identitatea hackerilor nu a fost precizată şi nici ţintele vizate.

Ambasada Chinei la Washington a condamnat aceste acuzaţii pe care le cataloghează drept ”minciuni”, potrivit Reuters care a dezvăluit săptămâna trecută că spioni cibernetici au atacat producătorul american de medicamente Gilead Sciences – al cărui medicament remdesivir este în prezent unul dintre puţinele tratamente care ajută bolnavi de covid-19.

Acuzațiile riscă să învenineze şi mai mult relaţiile dintre Washington şi Beijing, deja foarte tensionate de la apariţia noului coronavirus la sfârşitul anului 2019 în oraşul chinez Wuhan.

Administraţia Trump acuză China că a întârziat să alerteze lumea asupra pandemiei şi că i-a disimulat amploarea. Şi, prin urmare, este ”responsabilă” de răspândirea sa la nivel mondial, de moartea a sute de mii de oameni şi de actuala criză economică fără precedent.

Mai rău, preşedintele american şi secretarul său de stat, Mike Pompeo, suspectează de acum Beijing-ul că ar fi ascuns un accident produs la laboratorul din Wuhan, care ar fi fost la originea pandemiei.

Redactor: Mihaela Țânțaru