Noapte luminată de credință la Năvodari

După o zi de post negru și de rugăciune, Vinerea Patimilor i-a găsit pe năvodăreni, cu mic cu mare, la biserică. Neașteptat de mulți tineri și chiar copii au venit la biserică însoțiți de părinți sau bunici. Năvodărenii spun că a fost o seară plină de liniște sufletească, mai ales că și edilul Nicolae Matei le este aproape.

Oamenii s-au rugat, au aprins lumânări și au venit la biserică cu mii de flori. Obiceiul spune că florile sfințite la această slujbă au rol de protecție a persoanei care le primește în dar, iar cîteva telespectatoare fidele au ținut să ne ofere flori.

Momentul principal al slujbei este scoaterea Sfântului Epitaf în biserică, ceea ce simbolizează coborârea de pe Cruce a lui Hristos şi pregătirea Trupului Său pentru înmormântare.  Sfântul Epitaf a fost așezat pe masa din altar, unde va rămâne până la Înălţare, asemenea Domnului în mormânt. Apoi, credincioșii, în frunte cu un sobor de preoți, au înconjurat biserica din Parcul Central din Năvodari.

După Prohodul din Vinerea Patimilor, clopotele au bătut, din nou, la biserică, iar toaca, ce simbolizează rugăciunea către Dumnezeu, a acompaniat procesiunea din Năvodari.

Reporter: Andreea Barbu ; Imagine: Bogdan Grigorescu