Noapte dramatică în capitala Ucrainei

Marţi a fost ziua cea mai sângeroasă a revoltei ucrainene, poliţia antirevoltă folosind tunuri, grenade asurzitoare şi alte mijloace pentru a dispersa protestatarii. Unii dintre manifestanţi au ripostat cu bâte de baseball sau alte mijloace. Kievul a fost centrul acţiunii, aici fiind ucise 25 de persoane, dintre care şi şase poliţişti, potrivit informaţiilor oficiale. Neoficial, se pare că numărul morţilor ar fi mai mare, iar printre victime s-ar afla şi un jurnalist. Deasemenea, numărul răniţilor urcă spre o sută.

Situaţia s-a calmat cu greu peste noapte. Fumul dens şi flăcările ce se ridică de la pneurile incendiate, continuă să se vadă în jurul Pieţei Independenţei, la mică distanţă de Parlament. Explozii de mică intensitate s-au auzit toată noaptea, acestea fiind cauzate de petardele aruncate de manifestanţi şi, probabil, de grenadele asurzitoare lansate de poliţişti împotriva mulţimii. Manifestanţii au ridicat baricade toată noaptea, formând lanţuri umane pentru transportarea cărămizilor, pietrelor şi lemnului în anticiparea unei alte ofensive a poliţiei.

Incidentele nu s-au petrecut numai în capitală. Poliţia a conformat că protestele s-au răspândit şi în vestul Ucrainei, unde manifestanţii au atacat poliţia şi ofiţerii guvernamentali din mai multe regiuni.

Marţi seară, în tentativa de a obţine o calmare a situaţiei, fostul boxer Vitali Kliciko, unul dintre liderii opoziţiei ucrainene, s-a deplasat la Preşedinţie pentru a se întâlni cu Viktor Ianukovici, însă negocierile au eşuat. Situaţia rămâne încordată în capitala Ucrainei, iar protestatarii din EuroMaidan par mai decişi ca oricând să ducă lupta până la capăt.

Redactor: Paul Alexe