Nivelul salariilor a suferit fluctuatii in 2013 raportat la anul 2012

Românii angajaţi în companii producătoare de cocs şi de produse obţinute din prelucrarea ţiţeiului au avut cel mai mult de câştigat la salariu anul acesta faţă de anul trecut. În luna iulie, câştigul salarial mediu net în acest domeniu de activitate era cu 19,3% mai mare faţă de perioada similară a anului trecut, adică de 3.679 lei, potrivit unei analize realizată de către Institutul Naţional de Statistică. De creşteri peste medie au avut parte şi salariaţii din companiile producătoare de “alte mijloace de transport”, unde câştigurile salariale medii au ajuns la 2.325 de lei, cu 18,2% mai mult decât în iulie 2012.  De asemenea, în administraţia publică se câştigă în medie 2.284 lei, cu 12% mai mult faţă de anul trecut.  În silvicultură şi exploatare forestieră, pescuit şi acvacultură, salariile au ajuns la aproximativ 1.400 de lei, cu 11,3% mai mult faţă de 2012.  Acelaşi procent de creştere al remuneraţiei s-a raportat şi în fabricile de produse din cauciuc şi mase plastice, salariile medii ajungând aici la 1.662 de lei. Puţin peste 10% au crescut salariile medii în industria extractivă a petrolului brut şi a gazelor naturale, dar şi pentru ce ce desfăşoară activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice.

Sa vedem unde au scăzut salariile: Din datele INS, au fost şi domenii în care s-au raportat reduceri ale salariului mediu net. Este, spre exemplu cazul celor ce prestează activităţi auxiliare intermedierilor financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, unde salariile medii nete au scăzut în iulie cu 8,6%, până la 2.192 lei. De asemenea, în companiile care se ocupă de depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi scăderea a fost de 4% iar în companiile care oferă servicii de editare se câştigă cu 3,2% mai puţin.

Domeniile în care se plăteşte cel mai bine

Din punct de vedere al valorii câştigului salarial nominal mediu net, cel mai bine se câştigă în domeniul extracţiei petrolului brut şi al gazelor naturale (4.017 lei net), în Intermedieri financiare (3.933 lei) şi fabricarea tutunului (3.569 lei). la polul opus se află angajaţii din hoteluri şi restaurante care primesc în mână, în medie, 881 lei.