Nicușor Constantinescu, trimis în judecată a 7-a oară

Fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, a fost trimis, din nou, în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție. A șaptea oară!  Și de această dată procurorii îl acuză tot pentru abuz în serviciu.

Procurorii DNA Constanța au trimis instanței un nou dosar penal deschis pe numele fostului președinte al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, cercetat pentru abuz în serviciu. Împreună cu el au mai fost deferiți justiției și fostul arhitect-șef al CJC, Titi Cenușă, acuzat pentru aceeași infracțiune, de abuz în serviciu, dar și Ioan Ichim, administrator al unei firme de cadastru, acuzat de complicitate la comiterea faptei.

Potrivit rechizitoriului, în perioada iulie 2007 – aprilie 2013, Nicușor Constantinescu și Titi Cenușă și-au încălcat atribuțiile de serviciu, în contextul derulării unei proceduri de achizitie publică pentru cadastrarea unor drumuri județene și comunale.

Mai exact, Constantinescu și Cenușă  au atribuit în mod preferențial lucrările de cadastrare către o societate controlată de omul de afaceri Ichim Ioan, fraudând bugetul județului Constanța. Frauda în sine s-a realizat prin efectuarea, de către Nicușor Constantinescu, a unor plăți nelegale în valoare totală de aproape 11,6 milioane lei, o parte fiind efectuate direct în contul firmei lui Ichim. Restul plăților au fost făcute din bugetul Consiliului Județean Constanța în mod indirect, prin alocări bugetare către un număr de 45 de comune, care la rândul lor, au procedat la virarea sumelor de bani în contul aceleiași societăți.
Lucrările aparent efectuate, care oricum nu aveau nici o utilitate, au fost evaluate la suma de 2,5 milioane lei, iar restul sumei a fost decontată pentru lucrări fictive. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța.
Nicuşor Daniel Constantinescu se află în detenţie, el fiind condamnat la cinci ani de închisoare în procesul privind presupusa subfinanţare a Centrului Militar Zonal Constanţa. În alte două dosare, fostul şef al CJC a fost condamnat la 6, respectiv 15 ani de închisoare. Pedepsele nu sunt definitive. Alte dosare penale aflate încă pe rol, în care acesta este cercetat, sunt:  Dosarul Retrocedărilor ilegale, din 2008, dosarul fundaţiilor Thalia şi Fantasio, din 2015,  şi dosarul elicopterului prăbuşit în lacul Siutghiol.

Redactor: Daniel Albu