Nicușor Constantinescu poate fi suspendat

Situația legală a președintelui CJC, Nicușor Constantinescu este dezbătută atît în sălile de judecată, cît și în spatele ușilor închise ale Prefecturii Constanța. Asta după ce magistrații bucureșteni au luat o decizie definitivă în ceea ce privește arestul preventiv al lui Nicușor Constantinescu în dosarul certificatelor de urbanism. Decizia obligă Instituția Prefectului de la Constanța să respecte prevederile Legii administrației publice locale.

Potrivit articolului 71, din Legea 215/2001 republicată și completată cu modificările ulterioare, „ (1)Mandatul […] se suspendă de drept numai în cazul în care acesta a fost arestat preventiv. Măsura arestării preventive se comunică de îndată de către instanţa de judecată prefectului care, prin ordin, constată suspendarea mandatului.(2) Ordinul de suspendare se comunică de îndată […].(3) Suspendarea durează până la încetarea situaţiei prevăzute la alin. (1).

Prefectul Radu Volcinschi are la dispoziție 48 de ore pentru a semna documentele de suspendare din funcția de președinte al CJC a lui Nicușor Constantinescu.

Dacă aceste 48 de ore vor trece în favoarea lui Nicușor Consatinescu sau nu, rămâne să răspundă avocatul Marius Mocanu, cel care va contesta decizia arestului preventiv printr-o cale extraordinară de atac. În plus, dacă va fi cazul, {și documentul prin care Nicușor Constantinescu este suspendat dein funcșia de conducere a CJC va fi, de asemenea, contestat în instanță.

Redactor: Andreea Barbu