Nicolae Matei, victima unui dosar fabricat (VIDEO)

Un scenariu desprins parcă dintr-un film! Primarul oraşului Năvodari este acum cercetat în stare de arest pentru presupusă dare de mită şefului Inspectoratului Judeţean de Poliţie din Constanţa. Potrivit denunţătorului, Valentin Burlacu, Nicolae Matei s-ar fi oferit să dea un teren pentru a scăpa de nişte dosare.  Miercuri, a avut loc la Curtea de Apel din Bucureşti recursul pentru cercetarea edilului în stare de libertate, proces în care apărarea a demonstrat că primarul oraşului Năvodari nu reprezintă niciun pericol pentru societate. Totodată, avocaţii au prezentat dovezi din dosar care îl acuză pe şeful IPJ de abuz în serviciu. Practic, prin denunţul său, Valentin Burlacu s-a autodenunţat. Potrivit apărării, întreg dosarul pare să fie fabricat chiar de către şeful IPJ care avea nevoie de un eveniment spectaculos şi de un caz special în faţa superiorilor săi pentru a nu fi destituit din funcţie şi s-a oprit asupra primarului Nicolae Matei. De acest lucru este conştient şi edilul căruia i s-a dat dreptul de a lua cuvântul în faţa instanţei.

Mai mult decât atât, asupra ediulului oraşului Năvodari s-au făcut mai multe presiuni atât în perioada campaniei electorale cât şi înainte de aceasta. Nicolae Matei şi colaboratorii săi au avut parte de zeci de controale , inopinate uneori, asupra firmelor dar şi asupra primăriei Năvodari de către agenţi de poliţie de la secţia economică şi de la oficiul judiciar, pe baza unor presupuse plângeri de natură penală ce au legătura cu dosarul privind depozitul de deşeuri toxice, fie legate de securitatea animalelor sălbatice care se află pe proprietatea edilului, fie legate de presupuse cazuri de influenţă ca urmare a autorităţii pe care o are primarul. În urma zecilor de controale nu s-au dovedit fapte de natură contravenţională sau penală , însă din cauza abuzului, Nicolae Matei a făcut plângere la Ministerul Internelor iar lucrătorii din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române au efectuat o anchetă, în urma căreia s-a decis destituirea din funcţie a lui Valentin Burlacu. În cadrul procesului de recurs judecat  la Curtea de Apel, avocaţii au arătat cum după alegerile locale, Valentin Burlacu a încercat să facă presiuni asupra primarului, solicitându-i întâlniri în diferite locaţii, înclusiv în sediul IPJ, cu scopul de a-l pune în situaţia în care să-l provoace, ca prin vorbe sau fapte, să demonstreze că a săvârşit fapte penale. Potrivit documentelor aflate la dosar, avocaţii au descoperit că Valentin Burlacu i-a reproşat lui Nicolae Matei că a făcut plângere la superiorii săi şi totodată că se plânge edilului că e posibil să fie destituit din funcţie.  În acest sens, potrivit apărării lui Nicolae Matei, şeful IPJ avea nevoie de un caz spectaculos pe care să-l prezinte procurorilor pentru a nu-şi pierde funcţia. Situaţia este cu mult mai gravă dacă se ia în considerare şi faptul că Valentin Burlacu, fost ofiţer DNA , este în relaţii foarte bune cu procurorul de caz. Dacă ar fi să discutăm despre profesionalismul domnului Burlacu, merită subliniat faptul că în mod repetat, pe timpul sezonului estival dar şi în afara acestuia, oraşul Năvodari a fost defavorizat în ceea ce priveşte numărul de poliţişti  puşi la dispoziţie pentru a asigura ordinea şi liniştea publică.

Declaraţia edilului în faţa instanţei este susţinută de sesizările sale din luna august.

Revenind la măsura luată de Inspectoratul General de Poliţie cu privire la destituirea din funcţie a lui Valentin Burlacu, apărătorii au arătat în procesul de miercuri că Burlacu avea nevoie de un caz spectaculos pentru a scăpa de această măsură, astfel încât, spun ei,  a fabricat acest dosar penal ce are în vedere, acuzarea primarului Matei de dare de mită. Astfel, avocaţii arată că în urma controalelor efectuate de lucrătorii din cadrul serviciului judiciar, s-au deschis o serie de dosare penale pe numele primarului. Ca urmare, conform transcriptului înregistrărilor, în dosar se arată că şeful IPJ s-a oferit să-l ajute pe edil să scape de nişte dosare dacă primeşte ceva în schimb.  Aşa cum a prezentat şi apărarea în cadrul recursului, Burlacu l-ar fi atenţionat pe primar că:

La aceste provocări, Nicolae Matei  a răspuns :

Una dintre probele aparent acuzatoare la adresa edilului în dosar este o copie a unui bileţel cu scris de mână pe care primarul Nicolae Matei l-ar fi oferit lui Burlacu. Potrivit anchetatorilor, pe acest bileţel scria “ Vreau o copie după un buletin al unei persoane de încredere şi un număr de telefon”. Însă singura probă în acest sens la dosar, sunt nişte bucăţi de hîrtie  aduse de către Valentin Burlacu din tocătorul de hârtie, de la sediul IPJ,pe care sunt vizibile doar câteva cuvinte.

Avocaţii edilului consideră că această probă este fabricată, având în vedere că s-au găsit cuvinte întregi şi nu fragmente şi mai ales că nu fac parte din bileţelul original. Curios este cum au ajuns aceste fragmente la dosar, având în vedere că nu s-a încheiat nici un proces verbal care să permită folosirea acestora în dosar ca şi dovadă. Procesul verbal a fost adus abia la şedinţa de recurs însă instanţa la respins.

În data de 18 octombrie, anul acesta, într-o altă discuție care ar fi trebuit să fie despre problemele ce țin de cooperarea instituțională, Valentin Burlacu a încercat din nou să-l provoace pe Nicolae Matei. În după-amiaza aceleaşi zile, Valentin Burlacu a sesizat DNA iar în ziua următoare a depus denunţul, motivând că terenul care se presupune că urma să fie oferit aparţine unei persoane apropiate edilului din zona Olt. În cadrul procesului, Nicolae Matei a negat în faţa judecătorilor această relaţie de prietenie.

Potrivit înregistrărilor din dosar, în ziua de 20 octombrie Valentin Burlacu s-a întâlnit din nou cu Nicolae Matei la sediul IPJ, unde insistă să-l ajute pe primar deşi Nicolae Matei repetă în mod insistent că nu este infractor.

Potrivit documentelor prezente la dosar, avocaţii au arătat că Nicolae Matei nu a cedat presiunilor făcute de către Valentin Burlacu. Drept urmare, şeful Poliţiei a încercat să ia de mai multe ori legătura cu primarul , ajungând să sune chiar din oră în oră la primărie pentru a reuşi să se întâlnească cu edilul. Potrivit declaraţiilor avocaţilor În cadrul ultimei lor întâlniri, Valentin Burlacu l-a rugat insistent pe Nicolae Matei să intervină la Ministerul Internelor pentru a nu fi destituit din funcţie.

În ziua de 14 noiembrie, Nicolae Matei a fost oprit de ofiţerii DNA şi condus la sediul din Bucureşti chiar dacă în prealabil nu primise nici un mandat de aducere, ceea ce în opinia avocaţilor reprezintă din nou o dovadă a abuzului în serviciu efectuat de către Valentin Burlacu.

Acum, mii de năvodăreni, familia acestuia, colegi de partid aşteaptă sentinţa recursului care va fi dată pe 23 noiembrie. Apărarea a predat instanţei noi probe care să ateste faptul că Nicolae Matei nu reprezintă niciun pericol pentru societate , inclusiv cele peste nouă mii de semnături şi mărturii care îl susţin pe primarul Nicolae Matei. Faptul că decizia nu a fost luată când a avut loc şi recursul, demonstrează că magistraţii doresc să analizeze cu atenţie toate probele care au fost depuse la dosar pentru a lua decizia corectă.