Nici un ban de la stat pentru urgențele stomatologice

Deși România deține un loc codaș în Uniunea Europeană în ceea ce privește îngrijirea orală, acum sorţii vor fi şi mai potrivnici. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a sistat pentru luna aprilie toate fondurile pentru intervențiile stomatologice. Asta înseamnă că orice vizită la medic va fi plătită, iar cei care nu işi permit costurile vor rămâne cu afecţiunile dentare netratate.

Până acum un pacient plătea pentru o extracție aproximativ 15 lei cu reducere de la CNAS, acum lucrurile stau astfel. Așa că pentru aceeași intervenție trebuie să scoatem din buzunar până la 150 de lei. O diferență destul de mare dacă ne gândim că salariul minim pe economie, este de 750 de lei.

La nivel național doar 1.780 de medici au contracte cu casele de asigurări. Iar suma pe care aceștia o primeau de la stat era oricum foarte mică. Medicii de specialitate spun că sunt siguri că această măsură radicală pe care a luat-o Ministrul Sănătății îi va împinge pe cei mai mulți să apeleze direct la extracția dentară iar pentru dureri vor recurge la calmante, fără a se mai prezenta la medic.

Alți medici spun însă că au renunțat demult la contractele cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate din pricina plafonului foarte mic dar și pentru că sunt foarte multe hârtii de făcut.

Mulţi medici stomatologi din Constanţa susţin că vor să înainteze o petițile la Ministerul Sănătății prin care să fie dați în continuare bani măcar pentru intervențiile dentare de urgenţă.

Reporter: Corina Hrom ; Imagine: Alex Ionescu