Nemulțumit de cei 13 ani ”primiți” din partea instanței

Vremuri grele pentru fostul manager al Spitalului Județean Constanța, Dănuț Căpățână. După ce Tribunalul București l-a găsit vinovat în primă instanță, condamnându-l la 13 ani de detenție cu executare, el a atacat sentința cu apel, iar acesta se va judeca săptămâna viitoare, mai exact pe 26 ianuarie, la Curtea de Apel București.

Pe Dănuț Căpățână nu l-a mulțumit hotărârea Tribunalului București, prin care a fost condamnat la 13 ani și 4 luni în regim de detenție, pentru spălare de bani și 5 infracțiuni de luare de mită. Sperând că pedeapsa ar putea fi diminuată măcar cu 2-3 ani, el a formulat apel, care se va judeca pe 26 ianuarie, la instanța ierarhic superioară. Dacă hotărârea instanței de fond a putut fi atacată, sentința Curții de Apel, oricare ar fi ea, va rămâne definitivă.

Potrivit DNA, în perioada iulie 2009 – mai 2016, în calitate de manager al spitalului, Căpăţână a pretins, de la mai mulţi reprezentanţi de firme, sume de bani în cuantum de aproape 311.000 euro, 28.000 USD şi peste 4,7 milioane lei.

În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că banii au fost primiți atât direct, cât și prin intermediul mai multor firme deținute de Căpățână sau de apropiați ai săi, în schimbul încheierii, derulării în bune condiții și plății la timp a facturilor aferente contractelor încheiate între spuital cu acele societăți comerciale. Aceste contracte vizau achiziția de servicii IT și ulterior de mentenanță IT, servicii medicale de medicina muncii destinate angajaților spitalului, servicii medicale constând în analize de laborator.

Potrivit DNA: ”Inculpatul Căpățînă Dănuț și-a început activitatea infracțională imediat după numirea sa în funcția de manager Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța. Atunci, profitând de faptul că, anterior, deținuse funcția de manager la o societate comercială cu activitate în domeniul medical, Căpățînă Dănuț a negociat cu directorul general al acelei societăți, Ivan Constantin Virgil, menținerea unui contract încheiat anterior între societate și S.C. Picus Consulting S.R.L controlată de Dănuț Căpățînă, prin care acesta își încasa salariul aferent funcției de manager. În schimbul acestor sume de bani, Căpățînă se angaja că vor fi achitate la timp facturile pe care Spitalul le emitea către această firmă și că imaginea firmei va fi protejată pe plan local, în contextul în care inculpatul știa că firma de servicii medicale dorea să-și extindă activitatea în județul Constanța“, se mai arată în rechizitoriu.

Danuț Căpățână a mai fost condamnat, într-un alt dosar, la o pedeapsă de 4 ani și 4 luni de închisoare, iar din urmă mai vine un dosar, în care a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu și conflict de interese. Actualmente, el se află încarcerat la Penitenciarul Poarta Albă.

Redactor: Daniel Albu