Nemulţumiri ale primarilor privind fondurile europene

Unul dintre aspectele care îi limitează pe primari să acceseze fonduri europene este ordonanţa 66 din 2011, referitoare la sancţionarea neregulilor în utilizarea acestor fonduri. Modalităţile de accesare şi aplicare a programelor sunt prevăzute într-un ghid disponibil în toate statele europene. România este singura ţară din Uniunea Europeană care foloseşte acest ghid drept act normativ, pe baza căruia se aplică diferite corecţii beneficiarilor.

Cele mai mari nemulţumiri ale primarilor din judeţul Constanţa, prezenţi la întâlnirea de la Neptun, se referă la nivelul de corecţii financiare şi modul în care au fost aplicate acestea. Concludente sunt cazurile în care un proiect european a primit aviz favorabil din partea Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice şi, cu toate acestea, a primit şi corecţie financiară.

De multe ori, aceste corecţii ajung să depăşească bugetul local. În acest sens, ministrul Fondurilor Europene consideră că, în cazul proiectelor care au primit aviz din partea ANRMAP, corecţiile financiare ar trebui suportate şi de stat.

Redactor: Paula Moroi