Negocierile BREXIT reluate

Negocierile pentru Brexit au intrat în linie dreaptă. Marea Britanie și UE vor negocia încontinuu având în vedere că până la sfârșitul lunii octombrie trebuie să se ajungă la un consens.

Marți au fost reluate negocierile pentru Brexit. Dominic Saab, Secretarul pentru Brexit al Marii Britanii s-a întâlnit cu omologul său de la Bruxelles, Michel Barnier. Comisarului European Pierre Moscovici a declarat luni că, în teorie Brexit-ul ar putea fi reversibil alimentând astfel speranțele britanicilor care doresc ca țara lor să rămână în UE. Pe fondul zvonurilor și dezbinării haotice din Marea Britanie privind impactul unui Brexit ”fără înțelegere”, Saab este încrezătoar că Marea Britanie poate ajunge la un acord privind ieșirea din UE în luna octombrie.

Am căzut de acord că trebuie să accelerăm ritmul negocierilor, având în vedere că am intrat în linie dreaptă, să ne întâlnim regulat și să găsim rezolvarea politică pentru toate problemele. ….. Dacă avem ambiția, energia și pragmatismul necesare, atunci sunt convins că putem avea un acord în octombrie.

Joi, miniștrii britanici vor face publică o serie de documente cu planurile țării dacă negocierile eșuează. Astfel, guvernul britanic dorește să își asigure moralitatea în această situație. Dacă Marea Britanie și UE nu vor ajunge la o înțelegere privind Brexit-ul până la 29 martie 2019, atunci Marea Britanie va ieși din UE cu cel mare cost de ambele părți. Această variantă nu este dorită de nimeni, iar UE nu acceptă să fie învinovățită.

Discuțiile de la Bruxelles s-au concentrat pe trei direcții: o soluție pentru evitarea unei granițe dure cu Irlanda, aspecte legale restante ale Acordului de retragere și declarația politică cu privire la viitoarea relație dintre cele două părți. Parteneriatul dintre UE și Marea Britanie este unul ambițios și fără precedent, UE punând accentul mai mult pe politica externă și de securitate decât pe cea economică.

Dacă până acum negocierile au stagnat, odată cu venirea lui Raab, întâlnirile tehnice au loc săptămânal. Șansele ca termenul limită pentru finalizarea acordului în luna octombrie sunt minime. Asta înseamnă că Brexit-ul s-ar amâna, deoarece guvernul britanic și Parlamentul European au nevoie de cinci luni pentru a ratifica acordul.

Redactor: Denisa Albu