Negocieri suspendate

Negocierile derulate pentru eliberarea a cinci persoane luate ostatice de către organizația teroristă Al-Qaida din Mali au fost suspendate.  Din rândul captivilor, face parte și un român răpit în urmă cu trei ani în Burkina Faso.

Suspendarea tratativelor pentru eliberarea a cinci cetățeni ținuți captivi de organizația teroristă Al-Qaida din Mali a fost anunțată de gruparea Nusrat al-Islam wal-Muslimin. Alianța este considerată aripa organizației teroriste din acest stat african. Comunicatul a fost transmis de membrii grupării în cursul zilei de miercuri. În difuzarea rețelei teroriste sunt anunțate numele celor cinci persoane reținute. Din rândul captivilor, face parte și un român. Acesta a fost răpit în anul 2015 în Burkina Faso.

Pe parcursul perioadei de detenție în mâinile jihadiștilor, românul a făcu apeluri disperate către autoritățile din țara nostră pentru a urgenta eliberarea sa.

”Salut, numele meu este Iulian Gherguț. Sunt din România. Am fost capturat în Burkina Faso la 4 aprilie 2015. (…) Sper că președinele român va ajuta în încercarea de a găsi o modalitate directă sau indirectă pentru negocierea eliberării mele. Sper, de asemenea, că guvernul din Burkina Faso va încerca să ajute. Le spun părinților mei, soției, fraților și surorilor: mulțumesc pentru toate rugăciunile voastre, le mulțumesc pentru tot ce au făcut pentru mine. Mă gândesc la ei și mă rog împreună cu ei.”, este unul din mesajele trasmise în urmă cu un an de ostaticul român.

Ceilalți patru cetățeni luați ostatici de teroriști sunt din Australia, Elveția, Columbia și Franța. Înghețarea negocierilor a fost hotărâtă de gruparea din statul african pe o perioadă nedeterminată de timp. Guvernul de la Paris este considerat direct răspunzător de amânarea tratativelor. Și puterile executive ale celorlalte state din rândul căror provin ostaticii au fost acuzate că poartă răspunderea acestei suspendări.

Redactor: Mihaela Țânțaru