Năvodari sau Mamaia ?

Concediile la mare diferă întotdeauna de imaginația celor care le planifică. Pentru petrecerea unei astfel de vacanțe posibilitățile sunt multiple: turiștii alege de la camping-uri, pensiuni și hoteluri de două stele, până la cele mai exclusiviste locații precum hotelurile de patru și cinci stele.

Cei mai pretențioși, care vor să se cazeze la hoteluri de lux ajung să scoată din buzunare sume considerabile.

La un hotel de aceeași categorie din Năvodari, pentru cei care ajung în weekend și vor să petreacă trei nopți la mare, prețul ajunge la aproximativ 100 de euro pe zi de persoană.

Când vine vorba despre alimentație, restaurantele oferă aproximativ aceleași prețuri la mâncare, în funcție de specific.

Dacă scădem un pic din pretenții și alegem să ne cazăm la un hotel de trei stele, în Stațiunea Mamaia plătim aproximativ 300 de lei pe noapte, iar la Năvodari o noapte petrecută într-un hotel din aceeași categorie costă cu 100 de lei mai puțin. Cei care nu vor să își petreacă vacanța într-o cameră de hotel și aleg un camping sunt nevoiți să scoată din buzunar sume aproximativ egale atât în Năvodari cât și în Mamaia. Taxele pornesc de la 15 lei de persoană și ajung până la 20 de lei pentru cei care vin cu rulota sau 10 lei pentru cei care își instalează cortul.

Când vine vorba despre agrement contează să ai în apropiere o plajă care să îți ofere toate condițiile. Astfel, în Mamaia închirierea unui șezlong ajunge la 25 de lei pe zi, o plimbare cu ski jet-ul pe mare costă de la 150 de lei pentru 10 minute, până la 250 de lei pentru jumătate de oră. Închirierea unui ski jet pe o plajă din Năvodari costă cu 50 de lei mai puțin în ambele cazuri. Clienții pot de asemenea să servească un cocktail al cărui preț variază.

În Mamaia, clienții pretențioși vin mai ales spre finalul săptămânii.

Pentru un baldachin prețurile în Mamaia ajung la 50 de lei, iar în Năvodari trebuie să plătești aproximativ 30 de lei.

Așadar, alegerea îi aparține în totalitate turistului. Acesta decide dacă vine într-o stațiune supraaglomerată și plătește mai mult, ori încearcă să se retragă spre plaje mai liniștite și face economii serioase.

Reporter: Bogdan Bolojan ; Imagine: Victor Nita