Navă românească de salvare în Marea Mediterană

Nava Ştefan cel Mare a Gărzii de Coastă a plecat spre Marea Mediterană, acolo unde va participa la o acţiune de depistare a migranţilor care încearcă să ajungă pe coasta Italiei. Nava amiral este cea mai modernă deţinută în acest moment de statul român şi a costat 25 de milioane de euro.

Un echipaj de 21 de agenţi de poliţie de frontieră s-au îmbarcat pe nava Ştefan cel Mare şi se deplasează spre Marea Mediterană pentru depistarea şi salvarea migranţilor care încearcă să ajungă fraudulos în Italia.

Nava Ştefan cel Mare este cea mai modernă din flota românească. Ea a intrat în dotarea gărzii de coastă în anul 2010 şi a costat nu mai puţin de 25 de milioane de euro. Banii au fost obţinuţi din finanţare europeană, iar dotările de înaltă tehnologie uşurează foarte mult munca membrilor echipajului.

Nava este dotată şi cu un spital intern care poate adăposti maximum 500 de persoane.

Nu este pentru prima oară când nava este solicitată să participe la o astfel de acţiune. Cea mai complexă operaţiune efectuată a presupus salvarea a aproximativ 100 de migranţi. Pe lângă salvarea migranţilor, misiunea îşi propune să destructureze şi reţelele care transportă contracost migranţii pe mare.

Operaţiunea TRITON 2016 va avea loc la frontierele maritime ale Italiei şi Greciei, iar nava românească va ajunge în zona de patrulare în aproximativ patru zile.

Reporter: Bogdan Bolojan ; Imagine: Cristian Rizea