Navă nouă pentru cercetări marine

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=cKEBUnP-Ysg[/youtube]În acest moment Institutul de Cercetări Marine „Grigore Antipa” deține o navă pentru cercetări pe mare veche de 33 de ani. Peste aproximativ un an și jumătate oamenii de stiinta din Constanta vor avea la dispozitie de o navă nouă în valoare de 7 milioane de euro.

Banii vor veni prin accesarea unui program European la care s-a înscris un singur șantier naval din Italia. Actuala navă a Institutului de Cercetări Marine, ,,Steaua de Mare” se află ancorată în Portul Constanța. Ambarcațiunea este de origine poloneză, iar uzura este semnificativă.

Economiile vor fi așadar substanțiale și la carburant. Steaua de Mare consumă 80 de litri de motorină pe oră. Noua navă va fi echipată la standarde internationale și vor putea fi făcute cercetări mult mai complexe.

Reparațiile sunt deosebit de costisitoare și asta pentru că piesele nu se mai fabrică. Aparatura este însă funcțională, deși învechită. Până când noua nava va ajunge în portul Constanța, misiunile de cercetare vor fi făcute cu bătrânul vas „Steaua de Mare”.

Reporter: Bogdan Bolojan ; Imagine: Cristian Rizea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.