Navă muzeu la Mangalia

Istoria navei „Eugen Stihi“ a început în 1916, în Portul Lorient, Franţa. Atunci, „Eugen Stihi“ ieşea din mâinile muncitorilor francezi, alături de alte trei canoniere similare. În 1920, toate patru au fost livrate Statului Român în baza contractelor de razboi încă nelichidate la finele Primului Război Mondial. Scopul iniţial al celor patru nave a fost acela de dragare a litoralului românesc.

Ulterior celui de al Doilea Război Mondial, „Stihi“ ajunge în mâinile ruşilor, care ne-o înapoiază după câţiva ani:

„Stihi“ a servit ca navă hidrografică şi ca navă de instrucţie pentru Şcoala de Aplicaţie, Transformarea sa într-un muzeu ar presupune montarea întregii tehnici de luptă şi de navigaţie la bord, toate aparatele fiind în prezent într-un depozit:

Reprezentanții Primăriei Mangalia susțin că nava ar putea constitui o sursă de venituri, dacă se va profita de istoria sa şi de un ghid instruit care să o pună în valoare:

În prezent, „Eugen Stihi“ se află în zona Portului Militar Mangalia. Nava a fost salvată de la „tăiere“, dar, întrucât nu au existat fonduri pentru reparaţii, a ajuns într-o stare deplorabilă. Fondurile pentru repararea sa şi punerea în circuitul turistic vor trebui găsite de actualul său proprietar, Consiliul Local Municipal Mangalia.

Redactor: Mihaela Marin-Dubei