Muzică și sport cu marina americană

Nu mai este un secret pentru nimeni si mai toata lumea stie ca armata americană este una dintre cele mai puternice din lume. Militarii de peste ocean nu se pricep insa doar sa piloteze bine avioanele de razboi ori sa foloseasca armamentul de ultima generatie pe care il au in dotare. Soldatii din fortele navale, spre exemplu, se pricep la fel de bine sa manuiasca instrumentele muzicale, dar si mingeaa de baschet. Au demonstrat asta, cu succes, marinarii de la bordul distrugatorului USS Mount Whitney, aflat zilele acestea in vizita in Portul  Constanta.

Ultima zi la Constanța a fost pentru militarii americani una foarte plina. Mai intai, le-au oferit studentilor de la Universitatea Ovidius un spectacol inedit cu trupa de muzica a Forțelor Navale ale SUA stationate in Europa. Trupa “Topside”  – asa cum mai este ea cunoscuta, le-a cantat studentilor romani muzica traditionala americana, pe care insa au impletit-o intr-un mod cu totul special, cu genurile …mai in voga.

Muzicienii americani, aflați pentru prima dată în țara noastră, au o istorie bogată și, de zeci de ani spun poveștile marinei pe ritmuri muzicale, în cadrul unor evenimente organizate pentru partenerii americani.

Universitatea Ovidius a fost ales ca loc pentru acest concert datorită relațiilor bune dintre Ambasada SUA și instituția de la malul mării. Cum evenimentul a avut un real succes, organizatorii nu exclud ca această experiență să fie repetată.

Finalul zilei i-a gasit pe militarii americani in Sala Sporturilor din Constanta. Aici echipa soldatilor de peste ocean a dat piept cu baschetbalistii  constanteni, de la BC Athletic. Scorul a fost strans, iar diferenta de la final a fost de doar un punct. Evident in favoarea americanilor.

Nava USS Mount Whitney a staționat în portul Constanța timp de trei zile, ocazie cu care la bordul ei au urcat elevii de la liceul de marina din Constanta, iar soldatii americani s-au intalnit cu oficialitatile de la malul marii.

Redactor: Paul Alexe