Muzeul Național de Istorie și Arheologie Constanța este gazda unui important eveniment cultural (VIDEO)

Cu ocazia celei de-a 89-a aniversări a proclamării Republicii Turcia a fost organizat un simpozionul româno – turc la care au participat invitaţi de seamă din ţară şi de peste hotare.

Prezentul României este strâns legat de trecutul Turciei. Pe vremea când era un imperiu, conducătorii otomani au vrut cu orice preț să adauge și teritoriile valahe între granițele lor. S-au dus ani întregi de războaie până când s-a reușit acapararea teritoriile românești. Cu toate acestea au existat și perioade bune de colaborare pașnică. Cea mai bună dovadă stă în arhivele naționale are Turciei. Drept urmare, unul dintre invitații la vernisajul expoziției „Să trăim împreună sub bolta cerească” din cadrul simpozionului Prietenia Istorică Româno – Turcă în zona Dunării și a Mării negre, a fost chiar Ugur Unal – directorul general al arhivelor de stat din Turcia. La muzeul de Istorie şi Arheologie Constanţa au fost expuse fotocopii ale unor documente vechi care au influențat istoria României.

Un alt invitat de marcă al evenimentului a fost consulul Turciei în România, Fusun Aramaz care a ajutat la realizarea simpozionului.

Inaugurarea vernisajului s-a făcut odată cu tăierea panglicii.

Cel care a organizat totul a fost Mihai Maxim, directorul Centrului de Studii Turce “Dimitrie Cantemir” al Universităţii Bucureşti. Printre altele, acesta a prezentat pe scurt și principalele subiecte ale lucrărilor dezbătute cu ocazia acestei întâlniri.

În cadrul simpozionului, participanții au putut participa la discuții pe diverse probleme româno – turce, dar și la un concert de muzică otomană și melodii turcești.

Reporter: Catalin Schipor ; Imagine: Alex Brinzaru