Muzeul local de Istorie din Cernavodă (VIDEO)

O clădire veche, salvată de la demolare și apoi restaurată, găzduiește din 2006 Muzeul local de Istorie din Cernavodă. Instituția culturală adăpostește aici peste o mie de exponate de natură arheologică, cea mai veche piesă datând încă din mileniul al cincelea înaintea erei noastre.

Fost sediu al Casei Pionierilor din vremurile comuniste, care găzduiește acum muzeul cernavodean, a fost complet renovat. Printre noile dotarile de care dispune instituţia se află și un laborator de restaurare a vestigiilor.

Patrimoniul muzeului este dedicat bogatului ținut dobrogean și cuprinde o diversitate de piese cu valoare istorică. Documente și fotogratii, podoabe, monede vechi și medalii, toate și-au găsit aici o nouă casă.

Muzeul găzduieşte o impresionantă colecție de obiecte din vremea romanilor, precum și piese de artă decorativă ceva mai recente, din secolul al XIX-lea, precum podoabele familiei Regale. Nu lipsesc nici cele mai importante atracții turistice ale orașului, fiind expusă și o machetă a celebrului pod construit de Anghel Saligny. De asemenea, personalități marcante ale Cernavodei, printre care și compozitorul I.D. Chirescu, și-au găsit locul printre piesele expuse. Multe dintre exponate sunt unicat, iar publicul poate descoperi aici esența Dobrogei, din cele mai vechi timpuri şi până în prezent.

De asemenea, muzeul organizează activități specifice, la care iau parte atât elevii cernavodeni de toate vârstele, cât și toți iubitorii de cultură și istorie.

Instituția culturală se află sub patronatul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța și se adaugă secțiilor de la Hârșova, Adamclisi și Histria. Finanțările vin din partea administraţiei locale Cernavodă. Programul de vizitare este de luni până vineri, între orele 8.00 -14.00, iar sâmbăta și duminica la cerere.

Reporter: Paula Savescu ; Imagine: Gabriel Niculae