Muzeul de Istorie şi Edificiul Roman cu Mozaic, primele pe lista reabilitărilor

Clădirile simbol, printre care Edificiul Roman cu Mozaic sau Muzeul de Istorie s-au deteriorat văzînd cu ochii, iar autoritățile așteaptă acum o serie de avize pentru a demara proiectele de restaurare. Asta după ce pînă acum nu au existat fonduri alocate vieții culturale de la malul mării.

Consiliul Judeţean Constanţa a stabilit  ca prioritare proiectele de restaurare şi reabilitare a trei imobile care definesc viaţa culturală a municipiului: Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie, Edificiul Roman cu Mozaic şi Mormântul pictat Hypogeu. Acestora li se mai adaugă şi Cetatea Carsium, din Hârşova cât și reabilitarea și modernizarea tronsonului Cernavodă –Rasova-Aliman-Ion Corvin. Sunt investiţii costisitoare, pentru care finanțatea va fi din fonduri  europeane.  Dintre cele 5 proiectea avizul s-a dat doar pentru 3. Celelalte 2 , Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie și Edificiului Roman cu Mozaic așteaptă încă avizul de la Comisia Națională a Monumentelor.

Există deja propunere pentru sumele alocate fiecărui edificiu ce urmează a fi reabilitat.

Pentru Mormântul luI Hypogeu se vor aloca 6 milioane de lei,pentru Cetata Carsium peste 10 milioane de lei, iar drumul județean DJ 223 – pe tronsonul Cernavodă –Rasova-Aliman-Ion Corvin  se modernizează din suma de 152 de milioane de lei toate cu 2 la sută cofinanțare.

Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie este obiectiv de patrimoniu naţional şi are nevoie urgentă de lucrări de reabilitare şi restaurare. Construcţia actualului muzeu a început în 1911 şi s-a terminat în 1921, într-o perioadă în care folosirea betonului în construcţii era la stadiul de pionierat. Clădirea a fost consolidată în urmă cu câţiva ani, tot printr-un proiect european, a cărui valoare a fost de 2,5 milioane de euro.

Reporter: Oana Jărloianu ; Imagine: Cristian Rizea