Muzeul de Artă “Lucian Grigorescu” din Medgidia este o ruină

O ruină – asta a ajuns Muzeul de Artă “Lucian Grigorescu”, din Medgidia, ca urmare a indiferenţei autorităţilor. Acestea au închis instituţia în 2009, pentru ca sediul să fie reabilitat. Practic, clădirea a fost lăsată în paragină, iar acoperişul şi pereţii stau acum să se prăbuşească. Iar salvarea nu apare din nicio parte….

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=nSJ2mS1bnRw[/youtube]Edificiul, construit în 1975, aparţine Consiliului Judeţean. Clădirea beneficiază de o arhitectură aparte, dar lipsa de interes a autorităţilor, în decursul acestor ani, şi-a lăsat amprenta nefericită. Muzeul expunea pictură românească, iar subiectele erau inspirate de peisajul dobrogean.  Lucrările au fost realizate de artiști precum Nicolae Tonitza și Gheorge Petrașcu, Lucian Grigorescu, Ciucurencu și Ion Pacea. De asemenea, tot aici erau expuse peste 100 de lucrări de ceramică realizate in taberele de la Hamangia.

Muzeul a fost  închis în anul 2009. De atunci problemele s-au agravat. Ca orice edificiu în care nu se mai investesc bani, a fost afectat de ploi şi vânt, iar exponatele pe care le găzduia au fost puse puse în pericol. De aceea, s-a luat măsura ca lucrările să fie mutate la Muzeul de Artă Constanța, cu promisiunea că piesele vor fi înapoiate odată cu reabilitarea instituţiei.

Iubitorii de artă din Medgidia sunt dezamăgiţi de autorităţi, care din 2009 şi până acum nu au găsit fonduri pentru a reabilita clădirea. Ei spun că nu au un obiectiv cultural unde să îşi ducă micuţii, nu au ce să le arate despre istoria oraşului sau despre marele pictor Lucian Grigorescu, născut în Medgidia.

Singura modalitate de a viziona exponatele este accesarea mediului on-line. Cei interesaţi pot vizita site-ul www.galerievirtualamedgidia.ro, unde găsesc detalii despre pictori şi lucrările lor.

Reporter: Catalina Smereca ; Imagine: Vali Cerbanescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.