Murături cu soluție de dezghețare a drumurilor

Mâncăm murături conservate cu soluţie de dezgheţare a drumurilor! Acestea sunt descoperirile făcute în urma analizelor de laborator de către Asociația Pro Consumatori, cunoscută în trecut sub numele de  Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România. Efectul asupra organismului este necruțător, respectiv cancer gastric!

Studiul efectuat de specialiștii APC face parte din Campania Națională de Informare și Educare: “Să învățăm să înțelegem eticheta!”.

Experții își propun astfel să-i învețe pe consumatori să înțeleagă eticheta produselor astfel încât să facă achiziții în cunoștință de cauză. Pentru conștientizarea pericolelor la care se expun prin consumul aleator de produse, fără a acorda un răgaz studiului listei de ingrediente a fost analizat conţinutul a 52 mărci de murături, comercializate în marile spații comerciale. În atenția acestora au intrat sortimentele de castraveţi în oţet sau saramură, capia și gogoşari în oţet și diferite murături conservate. Studiul a urmărit analiza ingredientelor folosite la fabricarea murăturilor, cea a informațiilor nutriționale și analiza aditivilor alimentari folosiţi la fabricarea murăturilor. În cele 52 de produse s-au identificat 10 tipuri de aditivi alimentari: clorură de calciu, acid citric,acid lactic, acid ascorbic, acid acetic, riboflavină, zaharină sodică, acesulfam de potasiu, metabisulfit de potasiu, metabisulfit de sodiu şi arome.

„Conservele industriale conțin, aproape fără excepție, aditivi de conservare, despre care se cunoaște că pot dăuna organismului dacă sunt consumați în exces. Mai ales în consumul copiilor…În industria alimentară se foloseste clorura de calciu, unde are codul european E509 ca aditiv (agent de întărire, de sporire a fermității țesuturilor – pulpele fructelor din conservele de legume). Cea mai largă utilizare, în ultimii și viitorii ani, a clorurii de calciu vizează prevenirea formării gheții și îndepărtarea acesteia de pe șosele”, a declarat prof. univ. dr. Ion Schileru – ASE București

“Excesul de oţet regăsit în dieta noastră este asociat cu creşterea nivelului acidităţii, putând sta la originea declanşării unor infecţii gastrointestinale cu bacteria Helicobacter Pylori. Din nefericire, tocmai această infecţie constituie cauza principală a apariţiei cancerului gastric.”, a declarat nutriţionistul Dumitru Bălan

„România, altadată regina conservelor de legume din Europa, în prezent, importă conserve de legume şi materii prime pentru conserve, castraveţi din India, de la mii de kilometri distanţă.”, a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC

Redactor: Sondra Sandu