Muncitorii vitnamezi, angajați neserioși

Șantierul Naval Vard din Tulcea este păcălit de luni în șir de către angajații vietnamezi! Aceștia și-au însușit rapid hibele din legislația românească, reușind să păcălească conducerea companiei. Vietnamezii alegeau să își ia concediu medical în primele luni pentru că luau mai mulți bani decât dacă munceau. Biletul de avion era inclus în beneficii și se lua în considerare la calculul concediului medical.

Șantierul naval Vard este cel mai mare angajator din județul Tulcea și în prezent are 450 de angajați din Vietnam dintr-un total de 3.600 de salariați. Conducerea companiei a apelat la această soluție, de a recruta personal din Asia, pentru a compensa problema deficitului de personal cu care se confruntă.

„Introducerea avionului ca beneficiu pentru salariat a creat o mică problemă tehnică la început, iar ulterior s-a mai reglat legislația în domeniu. Angajații vietnamezi erau bine informați, ei s-au prins că în momentul în care se îmbolnăvesc în primele luni de la venirea în România beneficiază de un venit mai mare decât dacă muncesc. De ce? Pentru că biletul de avion intra în salariul mediu și sălta foarte mult banii pe care puteau să îi primească pe oră de stat acasă. Abia ulterior legislația a fost schimbată și s-a permis ca abia după nu știu câte luni de cotizare să aibă voie să își ia concediu medical. Însă ei s-au prins de hibele legislației românești și le-au și exploatat“, a declarat Ivan Firsa, vicepreședintele  departamentului de resurse umane al șantierului naval Vard Tulcea.

În concluzie, un bilet de avion Vietnam-România cu un cost de aproximativ 1.000 de euro era luat în considerare pentru calculul concediului medical, pe lângă salariul lunar al angajatului vietnamez, care era de aproximativ 500 de euro. Astfel, venitul unui salariat de la Șantierul naval Vard aflat în concediu medical era mai mare decât venitul pe care l-ar fi obținut dacă se afla în exercițiul muncii.

Redactor: Sondra Sandu