Muncă voluntară de 1 Mai, la salvamari

Stațiunile de pe litoral, revendicate de cei mai mulți dintre turiștii români dar mai ales, de cei veniți de peste hotare. Potrivit datelor oficiale din turism, aproximativ 18.000 – 20.000 de vizitatori sunt prezenți în acest weekend şi în ziua de 1 Mai, la malul mării. Și au făcut o alegere bună, spun meteorologii, care anunță temperaturi ridicate și soare pentru următoarele zile, la Constanța. Deși sezonul oficial ia startul chiar pe data de 1 mai, salvamarii au venit și ei  la treabă, însă, în regim de voluntariat pentru această perioadă.

Vremea de afară a împărțit turiștii în două tabere. Cea care au ales muntele și cei care au vrut să vadă marea la început de mai. Potrivit cifrelor furnizate de patronate, în total, pe litoral vom avea în jur de 40.000 de turişti, în timp ce tot atâția turiști au ales muntele și zonele rurale pentru a vizita. Dacă în regiunile montane este risc de avalanșă, pericole se află și la malul mării. Desi sezonul estival de deschide oficial la 1 Mai, iar turiști avem deja berechet, serviciul de salvamar este asigurat si platit, oficial, cu incepere de la 1 iunie, astfel ca, in fiecare dintre ultimii ani, in minivacanta de 1 Mai salvamarii ies pe plaja pe baza de voluntariat. Potrivit coordonatorului Serviciului Salvamar din Mamaia, Gabriel Culea,  zeci de salvatori sunt deja plaje zilele acestea si vor patrula pana dupa data de 1 Mai. “O sa fim in patrulare pe plaje cu ATV-urile din dotare. Vom avea si salupele pregatite sa intervina. In fiecare an se gasesc cativa tineri care vor dori sa faca prima baie in mare de 1 Mai, dar speram ca apa rece sa le schimbe intentia. De asemenea, vor fi si dintre cei sub influenta alcoolului, care vor crea mici probleme, dar pe care speram sa le depasim cu bine.
In anii trecuti nu am avut situatii foarte grave. Pana acum nu am avut cazuri de persoane inecate si speram sa ramana asa si anul acesta. Vom incerca sa intervenim inainte de a fi vreo problema. Incercam sa prevenim cat se poate de mult”, a afirmat Gabriel Culea.
Salvamari vor fi prezenti si pe plajele din sudul litoralului, de la Eforie la Vama Veche, in zonele cu afluenta mare de turisti.
Salvatorii trag, totodată, un semnal de alarmă și îi roagă pe turiști să nu se aventureze, dat fiind faptul că zilele acestea, apa marii nu are mai mult de 11 si 13 grade.

Redactor: Andreea Barbu