Munca la negru pe litoral ia din nou amploare odată cu începutul verii

Activitatea sezoniera de pe litoral ii determina pe multi patroni sa faca angajari numai cateva luni pe an.

Unii dintre ei insa nici nu se mai sinchisesc sa intocmeasca contracte legale de munca, mai ales ca trebuie sa plateasca si impozit pentru fiecare salariu. Riscă, incalcă legea si atunci cand sunt prinsi de inspectorii de munca, primesc amenzi si chiar plangeri penale. După ce, în luna aprilie, au fost găsite peste 100 de persoane fără forme legale de muncă, reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă au demarat la începutul lunii mai o campanie de depistare a angajatorilor care recurg la aceste metode pentru a fenta legile statului.

De departe situația cea mai gravă s-a constatat la o terasă din stațiunea Eforie Nord. Aici au fost depistați 12 angajați fără forme legale. Patronul a pasat vina pe umerii administratorului care chipurile ar fi uitat să înregistreze contractele de muncă.

Pe perioada verii, inspectorii au în vedere și respectarea de către angajatori privind condițiile de lucru în zilele cu temperaturi de peste 37 de grade Celsius. Aceștia sunt obligați să îi asigure fiecărui angajat minimum 2 litri de apă zilnic precum și condițiile pentru efectuarea unui duș.

Reporter: Camer Negip ; Imagine: Alex Ionescu