Mulți absolvenți de medicină, puține posturi la rezidențiat

Ministerul Sănătăţii a scos la concurs, anul acesta, mai puţine locuri pentru examenul de rezidenţiat decât numărul candidaţilor. În urma concursului ce se va desfășura pe 19 noiembrie, 1500 de tineri nu vor avea unde să urmeze o specializare.

Ministerul Sănătăţii organizează concurs de intrare în rezidenţiat pe post şi rezidenţiat pe loc în domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie, la data de 19 noiembrie 2017. Concursul se desfăşoară în șase centre universitare: Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara.

Examenul scris se desfăşoară sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări, pentru fiecare domeniu, identice pentru toate centrele universitare în care se organizează concursul. Timpul de lucru este de 4 ore.

Anul acesta, Ministerul Sănătăţii scoate la concurs 3.500 de locuri pentru rezidențiat, (în Constanța doar 98) cu mult mai puţine decât numărul candidaţilor. Mai exact peste 5.000 mii de absolvenţi ai facultăţilor de medicină își vor testa cunoștințele în cadrul acestui examen. Asta înseamnă că aproximativ 1.500 de tineri nu vor avea unde să urmeze specializarea dorită.

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Bucureşti, Ioanel Sinescu, consideră că tot programul de rezidenţiat ar trebui reformat şi că lipsa rezidenţilor va adânci şi mai mult criza de personal medical.

Redactor: Ramona Caba