Mugurii au proprietăţi terapeutice mult mai importante decât celelalte părţi ale plantelor

Mugurii, mlădiţele şi rădăcinile tinere ale plantelor au cel mai puternic efect terapeutic, spun specialiştii. În primul rând, mugurii conţin mult mai multe minerale, oligoelemente, vitamine, hormoni de creştere şi enzime decât toate celelalte părţi ale plantelor.
De exemplu, mugurii de păducel (cunoscut ca tonic cardiac) posedă atât proprietăţile fructelor (care acţionează asupra muşchiului inimii), cât şi pe cele ale florilor (cu rol de reglare a ritmului cardiac.
Preparatele din plante tinere răspund mai ales nevoilor noastre din acest sezon: combat infecţiile respiratorii şi manifestările alergiilor de vara. Pentru aceste efecte, apelează în special la mugurii de mesteacăn. De asemenea, în caz de afecţiuni respiratorii, pentru un efect potenţat se pot combina mai multe remedii.
În caz de tuse şi de nas înfundat, care curge, extractul din muguri de carpen, în asociere cu cel din muguri de coacăz, de arin negru sau cu extractul din mlădiţe de călin, au efect antiinflamator şi antispetic la nivelul mucoasei repiratorii, În plus, extractul din muguri de carpen, de mestecăn pufos şi de arin negru este indicat cu precădere celor cu sinuzită.
De-a lungul timpului, terapia pe bază de plante tinere s-a dovedit utilă şi persoanelor care au un nivel ridicat al glicemiei. Principalul macerat glicerinic cu efect antidiabetic este extractul din muguri de dud.
Acesta poate fi asociat cu extract din mlădiţe de afin, de măslin, de ienupăr, de rozmarin sau cu extract din muguri de arţar- recomanda medicul naturist Catalina Rudencu.
De asemenea, mugurii de arţar au efect de reducere a nivelului grăsimilor din sânge. Extractul din muguri de arţar are acţiune antiinflamatorie la nivelul colecistului (sacul în care este depozitată bila), influenţează compoziţia sărurilor biliare, cu efect de reducere a colesterolului. Este indicat şi în neurastenie, nevralgie facială şi intercostală sau sciatică, adaugă medicul.
Un mare avantaj al gemoterapiei, cum este cunoscută în lumea medicală această terapie, este dat de faptul că remediile se folosesc sub formă de macerate glicerinice. Acestea se obţin prin prelucrarea în apă, glicerină şi în alcool a mugurilor, bobocilor, inflorescenţelor, mlădiţelor sau a scoarţei de ramuri tinere. Prin această tehnică, proprietăţile mugurilor sunt păstrate la nivel maxim.
Nu au efecte adverse – ne confirma doamna doctor Catalina Rudencu – medic gemoterapeut.
Remediile gemoterapiei au efecte asemănătoare medicamentelor de sinteză, fără să determine efectele secundare pe care acestea din urmă le au. De aceea, şi copiii, după împlinirea vârstei de 1 an şi jumătate, pot beneficia de tratamentul cu muguri.
Atenţie însă, fie că este vorba despre copii sau despre adulţi, administrarea oricărui tratament pe bază de muguri trebuie făcută la indicaţia unui specialist, care este singurul în măsură să prescrie preparatele în funcţie de vârstă, de antecedente medicale şi de afecţiuni, spune domnia sa.