Moțiunea de cenzură a fost suspendată

Guvernul Orban rămâne în funcție. Ședința în care trebuia votată moțiunea de cenzură a fost suspendată. PSD nu a reușit să adune în sala de ședință a Parlamentului suficienți senatori și deputați astfel încât moțiunea de cenzură pe care a inițiat-o să fie dezbătută și votată.

Șansele ca lista de prezență să fie completă au fost mici încă de la începutul ședinței. Cu doar 170 de parlamentari care au răspuns la apel, ședința a fost suspendată pentru o oră. Aceasta a fost reluată cu un apel nominal, însă numărul parlamentarilor a fost insuficient pentru dezbatere și vot.

Totodată, Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că în maximum două zile se va reuni Comitetul Politic Naţional al partidului şi se va lua o decizie politică în legătură cu paşii care trebuie urmaţi pe tema moţiunii de cenzură. Acesta a mai adăugat că moţiunea nu va fi retrasă.

„Sunt discuţii, pentru că deja s-a terminat o sesiune extroardinară, intrăm în sesiune ordinară, avem dreptul constituţional de a depune o moţiune de cenzură sau de a vota această moţiune”, a declarat Ciolacu.

De asemenea, Orban a precizat că dacă votul moțiunii va fi reprogramat în sesiunea parlamentară ordinară, care începe marți, ia în calcul să depună o nouă contestație la Curtea Constituțională a României.

​Reamintim că, Partidul Social Democrat a inițiat moțiunea de cenzură „Guvernul PNL, de la pandemie la pande-mită generalizată. Belşug în buzunarele clientelei PNL, sărăcie în buzunarele românilor”. Pentru a fi adoptată, iar Guvernul demis, ea trebuia votată de cel puțin 233 de parlamentari.

Redactor: Oana Jărloianu