Moscova a preluat controlul în Crimeea

UcrainaUCRAINA s-a declarat, duminică, “în pragul catastrofei”, ca urmare a “declaraţiei de război” a Rusiei şi pare să piardă rapid controlul Crimeei, determinând occidentalii din G7 să facă front comun împotriva Moscovei. Condamnând “încălcarea clară” a suveranităţii Ucrainei de către Moscova, liderii a şapte ţări membre G8 au anunţat duminică suspendarea pregătirilor în vederea summitului grupului ce urma să aibă loc în iunie la Soci, în Rusia. Măsura va rămâne în vigoare “până ce mediul va redeveni favorabil unor discuţii semnificative la G8”, potrivit unui comunicat al “liderilor G7”, difuzat de Casa Albă. În acest timp, occidentalii, în frunte cu membrii G7, şi-au multiplicat presiunile asupra Rusiei, acuzată de Ucraina că a ales războiul, pentru a încerca să găsească o ieşire dintr-unul dintre cele ai grave conflicte avute cu Moscova de la căderea Zidului Berlinului. Miniştrii europeni de Externe se întâlnesc, astăzi, la Bruxelles, pentru cea de-a doua reuniune de urgenţă pe tema Ucrainei în zece zile.

În schimb, la Kiev, aproximativ 50.000 de persoane s-au reunit duminică în Maidan, Piaţa Independenţei. “Nu ne vom preda!”, au scandat ele la adresa Rusiei. Unii purtau pancarte pe care se putea citi: “Putin, nu te atinge de Ucraina!”.

O lovitură dură pentru noile autorităţi de la Kiev a fost faptul că amiralul Denis Berezovski, comandantul şef al marinei ucrainene, numit în urmă cu câteva zile de preşedintele interimar Turcinov, a anunţat că depune jurământ de credinţă autorităţilor locale proruse din Crimeea.

Experţii apreciază criza ucraineană drept cea mai gravă criză dintre Occident şi Rusia de la destrămarea URSS în 1991.

Redactor: Paul Alexe