Moscova așteaptă scuzele Londrei

Reverberațiile cazului Skripal nu și-au stins încă freamătul, noile informații punând pe jar autoritățile de la Kremlin. Investigațiile făcute asupra substanței utilizate pentru otrăvirea fostului spion rus și a fiicei acestuia nu au dezvăluit indicii concludente pentru acuzele aduse Rusiei.

Tăișul acuzațiilor Londrei la adresa Moscovei, ca urmare a atacului de la Salisbury,  a provocat o avalanșă a expulzărilor de diplomați între Rusia și o serie de state care s-au raliat blamării Kremlinului. Rezultatele testelor efectuate de laboratorul britanic care a analizat substanța nu au revelat  sursa exactă a otravei, determinându-se doar că este vorba de Noviciok, un agent neurotoxic de tip militar. Dezvăluirile cercetătorilor au atras reacția promptă a Guvernului din Regatul Unit, potrivit căreia laboratorul nu a dispus de toate informațiilor necesare, concluziile Londrei având la bază și o serie de alte surse.

Riposta tăioasă a Kremlinului vizează revocarea incriminărilor ce i-au fost aduse de către Marea Britanie, Moscova așteptând scuze din partea Londrei.

Prin întrunirea, la Haga, a Organizației pentru Interzicerea armelor chimice, solicitată de Moscova, se dorește să se pună capăt acuzațiilor, considerate de  președintele Vladimir Putin o adevărată ”campanie antirusă”, aproape 20 de țări din lume putând produce substanțe neuroparalizante.

Redactor: Mihaela Țânțaru