Monumentele de artă dau viața locurilor în care sunt amplasate

Același lucru se poate spune și despre statuile dispărute din stațiunea Mamaia și de pe faleza Cazinoului. Astăzi facem o revenire la acest subiect comentat, pentru prima dată, în luna iulie a anului trecut.

Sirena și Delfinul, dar și Tinerețe sunt cele două statui care au împodobit zeci de ani, stațiunea Mamaia și faleza Cazinoului. Cele două obiecte de artă au fost ridicate din locurile în care erau expuse înainte de începerea lucrărilor de modernizare a stațiunii. Pe locul uneia dintre ele, ar fi trebuit să fie ridicată o construcție care, însă, nu a mai fost realizată.

De atunci, nimic nu s-a schimbat. Mai exact, statuile se află în continuare, în aceeași stare de degradare, la vechiul sediu al Biobazei din orașul Constanța. Un loc care nu este tocmai potrivit pentru păstrarea unor astfel de creații, indiferent de valoarea acestora.

La momentul prezentării stării în care se aflau statuile, câțiva activiști de mediu s-au oferit voluntari pentru ca piesele să-și recapete strălucirea, dar și admirația constănțenilor și turiștilor, deopotrivă. Pentru a putea fi din nou expuse însă, trebuie stabilit, de comun acord cu Ministerul Culturii care este cel mai potrivit loc pentru pentru ele.

Cele două lucrări au fost realizate de sculptorii Cornel Medrea și Ada Geo Medrea în perioada anilor `60. În schimb, specialișii spun că statuia Tinerețe chiar trebuia mutată și asta pentru că face parte din alt stil decât cele deja expuse pe faleza Cazinoului.

Rămâne de văzut cât timp mai durează până când statuile vor fi din nou expuse sau, poate, uitate, într-un con de umbră, în același loc unde se află și cîinii maidanezi din oraș.

Rpeorter: Cerasela Videanu ; Imagine: Adrian Florea