Monument transformat în brad de Crăciun

Se pare că s-a terminat cu Centenarul, cu eroii și cu mândria de a fi roman pentru primarul unei commune din Galați. Edilul, s-a gândit să transforme monumentul soldaților căzuți pentru România Mare, în suport pentru bradul din sat. Opera de arhitectură dedicată soldaţilor români căzuţi pe front în timpul Primului Război Mondial ar urma să intre în reabilitare şi să fie acoperit. Așa că, bradul a fost pus peste monument.

“Somnul rațiunii naște monștri”. Se pare că această expresie a pictorului şi gravorului spaniol Francisco de Goya,  are valoare universală, evidentă şi permanentă și se potrivește de minune și în cazul de față. Cuprinse de spiritul sărbătorilor, autorităţile locale nu au mai ţinut cont de nimic în amenajările pentru Crăciun și au transformat Monumentul eroilor din comuna Cudalbi, într-un brad de Crăciun. Decizia a fost luată chiar de primarul comunei Ștefan Drugan, iar părerile oamenilor sunt împărțite.

Unii dintre localnici, chiar cu simțul umorului.

În replică, edilul comunei le-a transmis celor nemulţumiţi că lucrarea respectivă este în proces de reabilitare.

Nu de aceeași părere sunt și reprezentanții Direcţiei pentru Cultură Galaţi. Ei au precizat că sunt consternaţi de ceea ce s-a întâmplat la Cudalbi.

Potrivit consilierului Direcției pentru Cultură Galaţi Marius Mitrof, va fi trimisă o scrisoare de protest la Prefectura Galaţi şi Primaria Cudalbi.  Monumentul a fost ridicat în memoria eroilor care şi-au pierdut viaţa pentru întregirea României Mari în războiul din 1916-1919.

Redactor: Oana Jărloianu