Monument istoric folosit pe post de coteț pentru găini

Monument istoric folosit pe post de coteț pentru găini. E vorba despre o bazilică din localitatea bihoreană Tamasda. După ce construcția a rezistat zece secole, localnicii o folosesc acum pe post de anexă gospodărească.

Cea mai mare încercare prin care a trecut bazilica din localitatea Tamasda a fost invazia tătară din secolul al 13-lea. Construcția a reușit să facă față cu greu hoardelor invadatoare, însă acum are un dușman mult mai periculos: găinile sătenilor. Femeia care folosește bazilica pe post de coteț pune însă mare preț pe sănătatea păsărilor.

Bazilica este cea mai mare biserică romanică din Transilvania care stă încă în picioare. Lăcașul de cult ieșea în evidență prin nava centrala și cele două laterale.

După cel de-al doilea război mondial, terenul pe care se află fostul lăcaș de cult a fost parcelat și împărțit localnicilor. Totuși, statul a păstrat monumentul. Așa se face că ceea ce aparține patrimoniului național se află între două proprietăți private.

Reprezentanții Direcției pentru Cultură Bihor spun că au un plan pentru salvarea monumentului. Când se va materializa? Deocamdată nu se știe.

Până când planul autorităților va fi pus în aplicare, găinile vor fi singurele care vor cânta în corul bisericii.

Pentru mai multe detalii si imagini video va rugam urmariti jurnalul Litoral TV

Redactor: Doina Sirbu