Monopol pe serviciile funerare din judeţ

Unei maşini mortuare din Năvodari i s-a interzis accesul în curtea spitalului Judeţean Constanţa pentru a prelua cadavrul pe motiv că autoturismul nu este înmatriculat în România, chiar dacă reprezentanţii firmei au dovedit că maşina este autorizată pentru transportul persoanelor decedate. Trecere la morga spitalului are o singură firmă din Constanţa.

Nu este pentru prima dată când maşinile firmelor de servicii funerare din judeţ sunt oprite la poarta Spitalului Judeţean pe motiv că nu au autorizaţie să preia cadavrul de la morgă iar în aces caz, sunt impuse serviciile unei singure firme din Constanţa. Cu aceeaşi problemă s-a confruntat şi o firmă din oraşul Năvodari. Nu i s-a permis acesul în curtea spitalului pentru că maşina are numere de Bulgaria, chiar dacă şoferul le-a demonstrat că are toate autorizaţiile necesare pentru acest tip de transport.

Singura soluţie în acest caz era ca familia să scoată din buzunar 100 de lei pentru ca firma agreată de spitalul Judetean să transporte cadavrul până la poarta spitalului.

Conducerea spitalului susţine că singura problemă în acest caz era faptul că autoturismul special conceput pentru a transporta persoane decedate avea numere de Bulgaria, chiar dacă administratorii firmei au toate autorizaţiile necesare pentru prestarea acestor servicii.

Şi pentru că în România toate probleme se rezolvă doar prin intervenţii şi în acest caz, i s-a permis accesul în curtea spitalului după numeroase solicitări din partea familiei.

Ioan Cârjan susţine că nu este prima dată când se confruntă cu astfel de probleme şi este decis să ajungă chiar şi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Reporter: Paula Moroi ; Imagine: Alex Brinzaru