Monitorizarea aeriană a delfinilor, la final

Cea mai amplă acțiune de supraveghere aeriană privind cetaceele din bazinul Mării Negre s-a încheiat! După 3 săptămâni intense de monitorizare aeriană și peste 12.000 km survolați deasupra apelor Mării Negre din România, Bulgaria, Ucraina, Turcia și Georgia, specialiștii au dezvăluit rezultatele preliminare ale acțiunii.

Activitatea a fost derulată în cadrul proiectului CeNoBS, cofinanțat de către Uniunea Europeană și coordonat de biologii români. ONG Mare Nostrum este liderul acestui proiect european.

Uriașa activitate de monitorizare europeană realizată în Bazinul Mării Negre a reunit observatori din România, Turcia, Ucraina și Bulgaria. Opt specialiști din cele patru țări au utilizat avioane de supraveghere, dar și ambarcațiuni, pentru a colecta date cu privire la abundența cetaceelor din Marea Neagră, dar și a peștilor, păsărilor și deșeurilor marine. Împărțiți în două echipe, observatorii au acoperit 60 de transecte liniare de-a lungul perimetrelor celor 5 țări menționate, iar pentru colectarea eficientă a datelor a fost utilizat un soft inovativ.

Expediția nu a fost ușoară pentru niciunul dintre membri celor două echipe de observatori. Chiar dacă lucrurile au mers conform planului în anumite regiuni, în altele, problemele au fost la ordinea zilei și au îngreunat misiunea.

Cercetătorii vor să afle dacă delfinii din Marea Neagră sunt în pericol de dispariţie din cauza pescuitului excesiv. CeNoBS este un proiect cu mai mulți parteneri europeni și se derulează pe parcursul a 24 de luni.

Redactor: Mihaela Țânțaru