Modificări la programul Prima Casă

În 2019, programul “Prima Casă” va aduce noi modificări pentru cei ce-și doresc o locuință. Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat că Guvernul ia în calcul introducerea unor criterii de vârstă, venituri şi suprafaţă a locuinţei.

Pentru acest an, programul „Prima Casă” are prevăzut un plafon de două miliarde de lei şi va continua până la sfârșitul lunii februarie. Conform ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici acesta va avea o formă modificată, pentru a-l face mai social.

”Va continua, dar şi în discuţiile pe care le-am avut cu Banca Centrală- îl facem mai social, îndreptat spre zona socială. E prima casă, nu-ţi iei o casă de 500 de metri” a declarat ministrul Finanțelor, Eugen Teodorvici

După ce ministrul finanţelor a precizat că principalele schimbări sunt legate atât de suprafaţa casei, cât şi de veniturile aplicantului, dezvoltatorii spun că unele persoane nu se vor mai încadra să îşi cumpere o locuinţă cu trei camere, ci se vor limita la una cu două camere. Programul ar urma să fie accesibil doar tinerilor care au cel mult 35 de ani și câștigă maximum 3.000 de lei net. Specialiştii spun că schimbările vor face ca programul să nu mai fie principalul motor al pieţei imobiliare. Astfel, dezvoltatorii vor fi nevoiţi să găsească noi soluţii pentru a se adapta.  Modificările vin în contextul în care deja băncile spun că taxa pe activele bancare le-a dat peste cap planurile, iar guvernanţii cer modificarea indicelui Robor, care le influenţează românilor ratele. De altfel, România are printre cele mai mari dobânzi din Europa, arată datele analiştilor.  Din 2009, de la lansarea programului „Prima Casă” şi până în octombrie 2018 au fost acordate peste 260 de mii de garanţii şi promisiuni de garantare.

Redactor: Cristina Niță