Modificări ale Codului Penal

Noile modificări ale Codului Penal prevăd sancțiuni drastice pentru cei care provoacă accidente care se soldează cu victime. Cei care consumă alcool riscă să petreacă  5 ani în spatele gratiilor.

Modificările aduse Codului Penal au intrat în vigoare de la 1 Februarie de când sunt publicate în Monitorul Oficial. Astfel, conducătorii auto trebuie să se gândească bine înainte de a urca la volanul mașinii după ce au consumat alcool. Noul alineat al articolului 336 din Codul Penal este următorul:

“Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.”

Dacă până acum, șoferii puteau să invoce un motiv care să le justifice acoolemia, de acum acest lucru nu mai este posibil.

Nu puține au fost cazurile în care accidentele au fost provocate de șoferi care s-au urcat la volan după ce au consumat alcool. Unul dintre cele mai recente cazuri este accidentul în care un pompier din Dâmbovița a murit după ce a fost lovit de o mașină condusă de un tânăr aflat sub influența alcoolului.

Reporter: Cerasela Videanu ; Imagine: Adrian Florea