“Modernizare ecluze. Echipamente şi instalaţii. Faza 2”

Investiție de aproximativ 550. 000 de euro a Companiei  Naționale Administrația Canalelor Navigabile SA Constanța, în cea de-a doua etapă  a procesului de modernizare a ecluzelor de pe canalele Dunăre – Marea Neagră și Poarta Albă – Midia Năvodari, din fonduri europene.  Până în momentul de față, proiectul a fost finalizat în proporţie de 50%, înscriindu-se în calendarul de execuţie. Anunțul a fost făcut de către Directorul general al Companiei Naţionale, Daniel Georgescu, într-o conferință de presă ce a avut loc astăzi, la Constanța.

Proiectul “Modernizare ecluze. Echipamente şi instalaţii. Faza 2” include atât reabilitarea echipamentului de bază al ecluzelor Agigea, Cernavodă şi Ovidiu, cât și reabilitarea Staţiei de pompare complexă Cernavodă şi a Staţiilor de pompare pentru apărarea localităţilor Saligny, Mircea Vodă, Faclia împotriva inundaţiilor.

Potrivit directorului CNACN, eficienţa investiţiilor realizate până în acest moment în cadrul proiectului de modernizare rezidă din gardul înalt de exploatare, în prezent, a întregii infrastructuri a canalelor navigabile.

Obiectivul proiectului este creșterea gradului de utilizare a căilor navigabile și a porturilor. Totodată, se are în vedere  dezvoltarea unor rețele de infrastructuri de transport specializate și eficiente, compatibile cu cele europene și internaționale, care să susțină dezvoltarea durabilă a teritoriului național.

Potrivit reprezentanților companiei, până în prezent, lucrările sunt finalizate în proporție de 50%. Perioada de implementare a proiectului finanţat prin Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa Prioritară 1, este de 60 de luni şi are ca termen de finalizare data de 30.06.2021.

Reporter: Oana Jărloianu ; Imagine: George Dima