Modalități în care putem ține sub control ADHD-ul

Se vorbeşte din ce in ce mai des despre faptul că un regim alimentar cu conţinut redus de fosfor impiedică apariţia fenomenului de atenţie deficitară .

In baza acestei teorii, tratamentul implica un regim alimentar ce presupune: abţinerea totală de la lapte sau alte produse lactate, cunoscut fiind faptul ca laptele de vacă conţine de 6 ori mai mult fosfor decat laptele matern;

Abtinerea totala de la consumul de carne semi-preparată – pentru că are adaos de săruri minerale şi fosfor- , de la băuturi si sucuri carbogazoase (pentru că au acid fosforic), orice contine praf de copt şi făina combinată cu bicarbonat de sodiu, care are acid fosforic.

Teoria susţine că atunci cand fosforul, aflat in exces, scade pH-ul sangelui de la

7,4 la 7,38 se creează condiţii neuro-hormonale favorabile, care ridică pH-ul

sanguin prin redistribuirea calciului din oase!

Această perturbare a echilibrului pH-ului, calciul, ca şi secreţia hormonală specifică, afectează receptorii din lobii frontali, zona autocontrolului, fapt pentru care in special copiii răman fără autocontrol!

Sunt teorii care susţin că apariţia ADHD-ului este cauzată de factori precum expunerea în viaţa intrauterină la alcool, tutun, droguri, substante neurotoxice şi de anumite substanţe regăsite în alimente.

Printre principalele cauze ale ADHD, se numara o cantitate insuficientă de dopamină.

Teoria nutriţională care datează încă din 1978, susţine că anumite substanţe regăsite în alimente (salicilaţi, conservanţi) ar creşte riscul de ADHD. Spre exemplu, copiii care consumă excesiv băuturi pe baza de cafeină, devin agitaţi. O altă cauză extrem de importantă a acestei tulburări neurobiologice o reprezintă factorul ereditar, şansele ca un copil să sufere de ADHD fiind crescute în cazul în care unul dintre părinţi prezintă acest sindrom.

Pana la urma se confirma 2 mari factori: alimentatia, nivelul de stres si stilul de viata al mamei pe perioada sarcinii si, factorul ereditar.

Observatiile precoce si o alimentatie corecta, pot insa alaturi de o educatie echilibrata sub indrumarea psihologului, sa diminueze pana la normalizare, comportamentul persoanei diagnosticata precoce cu ADHD.

Asadar, atentie la copii vostri si nu uitati ca viata este in sine prioritatea numarul 1 iar viata inseamna in primul rand, sanatate!