Moastele Sfantului Pantelimon, la Constanta

Ceremoniile religioase dedicate sfantului Pantelimon au inceput mai devreme la Constanta. Inalt prea Sfintia Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului a oficiat duminica dimineata sfanta liturghie la Biserica din Mangalia care ii poarta numele sfantului, iar moastele sfantului Pantelimon sunt purtate la aceasta ora cu alai pe traseul Catedrala Arhiepiscopala – Capela Militara.

Moastele Sfantului Mare Mucenic Pantelimon au fost aduse la Catedrala din Constanta din Orient de catre preotul Dimitrie Popescu inca din anul 1931. Prelatii de astazi au decis sa inceapa ceremoniile cu o zi mai devreme.

Duminica dimineata, IPS teodosie a oficiat liturghia la biserica din Mangalia care are hramul Sfantului Pantelimon. La ora 18.00, dupa vecernia oficiata la Catedrala Arhiepiscopala moastele sfantului au plecat in procesiune pe traseul Strada Revolutiei, Biserica Greaca, Strada Mircea cel Batran, Bulevardul Mamaia, spitalul Militar, Strada Nicolae Iorga, Bulevardul Tomis, Capela Militara, Piata Ovidiu si inapoi la Catedrala Sfintii Petru si Pavel.

Luni dimineata este programata sfanta liturghie la Catedrala. Acolo se vor afla si moastele Sfantului mucenic.

Sfantul Pantelimon este cunoscut drept ocrotitor al medicilor si tamaduitor al bolnavilor. El s-a nascut dintr-un tata pagan si o mama crestina. Numele lui originar, cel de Pantoleon inseamna “puternic ca un leu”. Dupa moartea mamei, el a deprins tainele medicinei. Un preot l-a indreptat apoi catre credinta si l-a botezat Pantelimon, adica “cel cu totul milostiv”.

Sfantul Pantelimon a tamaduit trupurile si sufletele. El a fost decapitat in anul 305 in vremea persecutiilor declansate de imparatul Diocletian.

Redactor: Adrian Boioglu