Mituri de Sfântul Andrei

Zi deosebit de importantă pentru creștinii-ortodocși din țara noastră. Sărbătoarea Sfântului Andrei, considerat ocrotitorul României, a strâns la biserici mii de credincioși, care s-au rugat pentru zile mai bune. Această zi vine și cu o mulțime de superstiții.

Aproximativ 700 000 de români își serbează onomastica pe 30 noiembrie, de ziua Sfântului Andrei. Sărbătoarea, considerată una deosebit de importantă pentru creștinii ortodocși din România, a strâns la bisericile din Constanța mii de credincioși care au asistat la slujbă și s-au rugat pentru sănătate.

Sfântul Andrei este unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus, fiind cel care a promovat religia creștină pe meleagurile țării noastre și a ajuns chiar în zona Dobrogei. Miturile și superstițiile sunt și ele deosebit de numeroase. Se spune că animalele capătă puteri deosebite, ritualurile de dragoste au șanse mai mari să prindă în această perioadă, iar strigoii și sufletele rătăcite umblă prin lume. Superstițiile din unele zone spun că nu e indicat să-ți piepteni părul, să duci gunoiul sau să faci curat în casă. De asemenea, în unele zone din țară fetele sunt convinse că își pot visa ursitul și folosesc diverse ritualuri: unul dintre ele spune că fata trebuie să stea dezbracată în fața unei oglinzi, ținând două lumânări în mână, iar la un moment dat, în oglindă, va apărea persoana cu care se va căsători.

Reporter: Bogdan Bolojan ; Imagine: Cristian Rizea