Miting de sensibilizare la Constanța

Miting de sensibilizare la Constanța. Aproximativ 100 de angajați ai Serviciului Ambulanță Constanța au încetat lucrul pentru o oră, nemulțumiți fiind de lipsa de personal, de legea salarizării bugetarilor precum și de parcul auto. Potrivit acestora, majoritatea ambulanțelor au la bord de la 600.000 până la 900.000 km parcurși.

Angajaţii din sănătate sunt nemulţumiţi de Legea salarizării bugetarilor, dar şi de intenţia Guvernului de a modifica statutul legal al salariului de bază, care va determina scăderi de peste 60% a veniturilor medicilor şi asistenţilor, începând de anul viitor.

Sindicalistul a mai declarat că lipsa de personal, precum și dotările învechite cu care sunt obligați să lucreze, sunt alte două probleme grave cu care se confruntă la ora actuală. Majoritatea ambulanțelor Serviciului Ambulanță Județean Constanța au la bord de la 600.000 până la 900.000 km parcurși.

Cadrele medicale dar și personalul auxiliar de la Ambulanță mai denunță și faptul că nu a fost semnat acordul pentru oferirea sporurilor, dar și de proiectul trecerii contribuțiilor sociale de la angajator la salariat.

Oamenii spun că seria protestelor abia a început, iar dacă guvernanții nu îi vor asculta și nu le vor soluționa cererile, se poate ajunge până la grevă. Proteste similare au avut loc în mai multe orașe din țară, dar și în capitală. Federaţia „Solidaritatea Sanitară“ a  protestat și în fața Ministerelor Muncii şi Sănătăţii. Sindicaliștii aşteaptă un răspuns de la Guvern până în data de 4 octombrie, dată de la care vor începe strângerea semnăturilor pentru declanşarea grevei generale. Protestele angajaților din domeniul sanitar vor continua şi vineri, 29 septembrie, prin pichetarea aceloraşi ministere.

Potrivit liderilor de sindicat, în funcţie de rezultatul negocierilor, conducerea federaţiei va decide în data de 30 septembrie în privinţa declanşării grevei.

Reporter: Oana Jărloianu ; Imagine: Cristian Rizea