Misterele criminaliştilor constănţeni (VIDEO)

Intervenţii periculoase, urmăriri în trafic şi focuri de armă pentru imobilizarea suspecţilor. După misiunile din teren intră în acţiune specialiştii din spatele uşilor Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa, de care depinde totul. Partea nevăzută a muncii de poliţist dezvăluită, în exclusivitate, de lucrătorii Serviciului Criminalistic din cadrul IPJ Constanţa, pentru Litoral TV.

Crime cu autor necunoscut, violatori care se plimbă nestingheriţi în libertate sau traficanţi care ucid vise. Aceasta este presiunea cu care se confruntă zi de zi, clipă de clipă, criminaliştii constănţeni. Cel mai mic detaliu poate denatura întreaga anchetă, iar poliţiştii ştiu asta. Tocmai de aceea, la Constanţa lucrează unii dintre cei mai pregătiţi oameni din ţară atestaţi de Ministerul de Interne şi Ministerul Justiţiei.

Munca nevăzută a criminaliştilor constă în ore interminabile de concentrare maximă în care se confruntă cu  adevărate provocări. Fiecare indiciu sau probă din anchetă este o piesă de puzzle, iar specialiştii trebuie să dezvăluie imaginea de ansamblu.

Indiferent că au de-a face cu analizarea amprentelor, conturarea portretului robot al suspecţilor sau identificarea tipului de armă cu care s-a tras, detaliile fac diferenţa şi fiecare probă în parte necesită ore bune de analiză. Însă cu pregătirea de rigoarea şi cu ajutorul muncii în echipă, specialiştii sunt gata să facă faţă şi celor mai dificile situaţii. O latură aparte a muncii de criminalist este cea psihologică, iar specialistul Poligraf din cadrul Serviciului Criminalistic, psiholog doctor Ana Maria Nedelcu, este cea mai în masură să ne vorbească. Pe scaunul poligraf au trecut de-a lungul vremii unii dintre cei mai periculoşi infractori ai Constanţei.

Testul poligraf este cea mai mare provocare pe care infractorii o au de trecut. Odată ajunşi pe scaunul poligrafului, aceştia se confruntă practic cu ei înşişi.

Ca atare, testul poligraf nu poate fi păcălit nici de cei mai agili dintre infractorii care, de cele mai multe ori, încearcă să se dezică de orice acuzaţie.

Însă cu probe concludente ataşate la dosar, misiunea de a face dreptate le revine, mai departe, procurorilor şi judecătorilor constănţeni. Potrivit criminaliştilor, între cele două instituţii există o strînsă colaborare, fără de care criminalii nu ar ajunge acolo unde le este locul… în spatele gratiilor.

Reporter: Andreea Barbu ; Imagine: Alex Ionescu